"Jag säger inte att man måste ha egentid, inte alls. Det jag säger däremot är att alla måste få göra som de vill", skriver Karin Wikström.
"Jag säger inte att man måste ha egentid, inte alls. Det jag säger däremot är att alla måste få göra som de vill", skriver Karin Wikström.

Att skryta om åsidosatt egentid som mamma är bakåtsträvande till gamla könsroller, skriver Karin Wikström.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

En gång i tiden, när mina jeans fortfarande (med rapsolja och djupandning) gick att dra upp längre än tre kvart över låren och ord som framfall närmast innebar att någon avnjutit en tequila för mycket och därför gjort ett framstupa huvudfall, var jag en perfekt mamma. Sen fick jag barn. I det perfekta moderskapet finns det mycket man ska göra men framförallt mycket man absolut inte ska göra. På senaste tid har det i media dykt upp både en och två mammor som velat kungöra att de minsann inte behöver egentid i sitt kravmärkta, ekologiska vardagspussel – har man valt att skaffa barn så har man. De älskar nämligen sina barn.

Själv är jag en halvbra mamma som bara älskar mina barn under kontorstid. Mitt livspussel är en billig asiatisk kopia från Ali Express och tenderar alltid att sakna en bit eller två (som inte alltför sällan återfinns tillsammans med barnets frukostmacka i min tveksamt dammsugade vardagsrumsmatta). Jag dricker med glädje rödvin (håll i hatten, mammamaffian!), längtar efter barnfria dagar och skulle jag mot förmodan planera en friluftsdag i äkta supermamma-anda hamnar grillkorven mellan sätena, saften på biltaket (och sedan i huvudet på Britt-Marie när jag oaktsamt slirar förbi i kurvan under hennes morgonpromenad). Bilen (med oss alla i) hamnar trots GPS-koordinatorn ”skog” på McDonalds parkering. En McSkogsluft & co tack.

LÄS MER: Debatt: Du får vilja bajsa ifred trots att du är förälder

Att berätta för andra mammor hur duktig man är som inte behöver egentid, hur mycket man älskar sina barn för att man väljer att ladda sina batterier med barnen i stället för utan, är inget annat än bakåtsträvande till gamla förlegade könsroller. En kvinna kan vara mer än endast en mamma (sällan en pappa endast är en pappa?) och huvudsaken är att alla måste få leva så som de mår bra av utan att få dåligt samvete eller påstås vara sämre än någon annan.

I min fyrmannafamilj skulle jag våga påstå att det är stört omöjligt att i gemenskap ladda batterierna. Kanske är barnen för små? Eller min GPS för dålig (hade allt löst sig om vi bara gemensamt tagit oss till skogen?). Jag försöker hitta andningshål, tid för ny energi. Är det runt lunchdags vi förväntas sitta ner och laddas tro? Hos oss är det nämligen lite svårt att förutspå lunchens utfall, precis som skogsturens. Detta då min son är både finsmakare och behärskar samma decibel som en plåtverkstad. Kanske sitter vi i 10 minuter och avnjuter köttbullar. Kanske ligger vi på golvet i 35 minuter, rätt i en ratad pastagratäng och försöker samla oss efter besvikelsen. Är det då, i den ljumma pastagratängens famn? Är det då vi som familj ska återhämtas?

LÄS MER: Debatt: Hur ska jag förklara för mitt barn att han inte är bjuden på ditt kalas?

Jag säger inte att man måste ha egentid, inte alls. Det jag säger däremot är att alla måste få göra som de vill och bilden av den perfekta mamman måste sluta spridas och eldas på. Kan vi inte prata mer om grillkorven mellan sätena och powernapen i pastagratängen? Om jeans som aldrig passar och de skavande bitarna i vardagens pussel? Att vi inte alltid räcker till.

För pratar vi lite mer om hur vi egentligen gör och känner kanske kvinnor överlag hade mått bättre? Jag har ingen forskning att presentera på att mammor mår dåligt, men på den snäva studien utförd i mitt kök med diverse supermammor, kan jag säga att det är en del som på grund av dagens hets känner sig otillräckliga. Och det är vi väl nu, år 2018, färdiga med?

Karin Wikström

Om debattören…

Ålder: 32
Familj: Sambo och barnen Melker & Edith.
Bor: I ett kråkslott i Trelleborg, Skåne.
Syssesättning: Mammaledig & driver mamma-/humorbloggen: En mammas bekännelser 

Så här gör du för att debattera i Metro:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset