"Jag vill inte se en till reporter som frågar tjejerna. Jag vill att de vänder sig till killarna och frågar hur de ska se till att det blir en trygg festival. Hur de har pratat med sina kompisar om hur de ska göra om de ser att någon utsätts", skriver Nina Rung.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Nu är sommaren här. Och festivalerna med den. Det kommer att rapporteras om misshandel, om sexuella ofredanden och om våldtäkter. Frågor kommer att ställas och artiklar om att festivalerna inte heller i år lyckats säkra varje ung tjej kommer att skrivas. Men det är just i den rapporteringen vi behöver ta några steg tillbaka. Kasta in kunskap och inte känslor i debatten och fråga oss: Hur rapporterar media och hur pratar vi med unga – de som ska på festivalerna eller bara ut i sommarnatten?

LÄS MER: Så ska sexuella övergrepp på festivaler förhindras

Jag har faktiskt en dröm. En dröm om att inte en enda till mikrofon sticks under hakan på unga tjejer. Att inte en till tjej får frågan om hon är rädd eller vad hon har för strategier för att undkomma att bli utsatt för sexualbrott. För som vi frågar får vi svar. Hon kommer att svara plikttroget att hon är rädd. Hon skulle kunna räkna upp så många strategier hon använder i vardagen att kameran slutat filma för länge sedan. Det kan alla kvinnor. Och vi lär oss snabbt från ung ålder. Det är nycklar mellan fingrarna, att alltid vara flera, att ha telefonen i handen, att byta skor så att du kan springa, att ha uppsikt runt omkring och att alltid vara beredd på att någon vill utsätta dig för något.

Jag vill inte se en till reporter som frågar tjejerna. Jag vill att de vänder sig till killarna och frågar hur de ska se till att det blir en trygg festival. Hur de har pratat med sina kompisar om hur de ska göra om de ser att någon utsätts. Hur de ska stoppa redan pågående händelser och hur de ska hålla ihop för att trygga tjejer runt omkring. Den typen av frågor vill jag höra. Media har ett enormt ansvar i och med vilken bild de förmedlar. Och den som nu sprids är direkt skadlig. Den cementerar könsroller och binder fast tjejer i en roll där de ska ta ansvar för andras beteenden. Vi behöver lägga skulden där den hör hemma – och det är inte i famnen på tjejerna.

Min dröm blir besannad när föräldrar och vuxna pratar med barn om säkerhet och trygghet utifrån kunskap och inte rädsla. Att tjejerna får en välbehövlig paus. Att det inte är tjejerna som får veta hur de bäst kan skydda sig. Utan att vi börjar arbeta förebyggande på riktigt. Och det gör vi genom att börja prata med de som verkligen kan göra skillnad – de som faktiskt utsätter. Jag vill att varje vuxen person runt ett barn, om det så är en förälder, ledare eller lärare, pratar med killarna. Pratar om hur normer för maskulinitet ser ut – de normer som så ofta bidrar till att killar går över tjejers gränser och ibland påhejas av kompisarna som tafsar och ofredar. Pratar med killarna om hur de kan agera när deras kompisar eller andra killar i deras omgivning är på väg att gå över någons gräns. Jag vill att killarna ska förstå vilken förändringskraft de besitter. Eftersom problemet, det att killar ofredar och våldtar tjejer, bara kan stoppas av killar.

En festival kan inte bli något annat än det omkringliggande samhället. I det samhället ofredar killar tjejer och utsätter tjejer för sexualbrott. Och i det samhället låter vi inte killar ta del av kunskap om hur de kan agera eller ger dem möjlighet till en annan typ av maskulinitet – en som inte gör skada. Där har vi som samhälle misslyckats och det är hög tid att vi vänder blicken, mikrofonen och frågorna åt ett annat håll – och då också äntligen får andra svar.

Nina Rung, kriminolog och barnrättsexpert

Om debattören

Grundare av Huskurage som är en ideell förening med mål att förebygga och förhindra våld i nära relation genom att ge grannar verktyg att agera.

 

LÄS MER: Så många föräldrar räknar med att minderåriga dricker på festival

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset