Om du kommer för att kolla på låt säga ett matbord, lägg dig då inte ned på bordskivan för att i motljus kunna se om det finns repor på den, skriver Malin Karim.
Om du kommer för att kolla på låt säga ett matbord, lägg dig då inte ned på bordskivan för att i motljus kunna se om det finns repor på den, skriver Malin Karim.

Vi måste snacka lite. Om vanligt simpelt hyfs. För där Blocket går in, går vettet ut, skriver Malin Karim.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Kära Blocket-medmänniskor,

Jag skriver detta med risk för att aldrig få sålt en enda grej till i hela mitt liv. Och det är synd eftersom jag älskar Blocket. Men, som Astrid Lindgren sa: ”Vissa saker måste man göra, annars är man bara en liten lort”. Vi måste snacka lite. Om vanligt simpelt hyfs. För där Blocket går in, går vettet ut verkar det som. Visst, Blocket är en marknadsplats men det innebär inte att vi kan bete oss hur som helst. Samma sociala regler för kommunikation, hyfs och muntliga avtal gäller där precis som på alla övriga platser i livet.  Låt mig förklara. 

LÄS MER: Debatt: Stockholmare är sämst på hyfs

1. Du skall många hälsningsfraser hava jämte ditt budskap
Någon säljer något – du vill köpa. När du hör av dig: inled med ett hej eller annan lämplig hälsningsfras. Avsluta med en vänlig hälsning eller annat som känns bekvämt för dig. Frasen ”Jag tar den” utan tillbörlig inledning, avslutning eller ens punkt efter rekommenderas till exempel ej. Den framkallar en liten irritation ungefär på samma sätt som en kliande tvättlapp innanför trosan. Du skulle till exempel aldrig gå fram till en människa du inte känner på stan och säga: Jag tar din halsduk om jag får den för 100 spänn. Du skulle väl åtminstone hälsa först, kanske till och med förklara att du känner starkt för hens halsduk och sedan erbjuda dig att köpa den.

Frasen ”Jag tar den” utan tillbörlig inledning, avslutning eller ens punkt efter rekommenderas till exempel ej. Den framkallar en liten irritation ungefär på samma sätt som en kliande tvättlapp innanför trosan.

2. Ära ditt åtagande
Om du bestämmer tid och plats, hurrar och har dig över att du ska köpa aktuell vara – dyk upp. Om du ångrar dig eller får förhinder – hör av dig. Enkelt och det enda rätta. Nu låter vi det sjunka in.

3. Om du icke tåla använda saker – handla annorstädes
Blocket är en plats där folk säljer begagnade saker. Fråga inte om det du tänker köpa är använt. Det ingår liksom i konceptet. Och om du kommer för att kolla på låt säga ett matbord, lägg dig då inte ned på bordskivan för att i motljus kunna se om det finns repor på den. Det kommer det att finnas. Så bespara både dig och mig den synen och åk till närmsta Ikea och köp ett nytt bord istället. 

LÄS MER: Vett och etikett – så ska du inte bete dig på Blocket

4. Skambud undanbedes – för evigt
Kom inte med skambud av varianten: ”Jag lägger en spänn! BAM! Take it or leave it!” Jag kommer att leava it. Jag vet, det är liksom marknad men ändå. Den aggressivt snabba Blocket-köparen som slänger sig med fraser som ”Vad är priset vid en snabb affär?” eller ”Jag hämtar om sex minuter för halva priset” gör att jag hellre slänger skiten på tippen. Tippen! Hajar ni?

5. Du skall skärpa dig – och hör sen
Nej, jag tänker inte jogga ut på stan med mitt begagnade nattduksbord under armen och möta upp vid något torg bara för att det är lättare för dig. Hämta här eller så kan jag möjligtvis skicka till dig – det sistnämnda sålänge det är gjort av tyg och i rimlig storlek. Jag kan inte heller bära ut bokhyllan själv medan du väntar utanför eftersom ”du står lite illa till”. Kräv inte orimliga saker är det jag vill säga. Du köper en begagnad pryl, så skärp dig bara.

Kräv inte orimliga saker är det jag vill säga. Du köper en begagnad pryl, så skärp dig bara.

Kan vi alltså komma överens om att vi jobbar vidare med hyfs och folkvett även när vi handlar begagnat? Andrahandsmarknaden är ju så bra, ur miljösynpunkt och även ur ett privatekonomiskt perspektiv. Läs och lär kompisar, det är inte svårt.  Och med det sagt tycker jag att vi alla håller hand och sjunger ” We shall overcome”.

Malin Karim

Om debattören:

Ålder: 41 år.

Ort: Stockholm.

Sysselsättning: Frilansjournalist. 

Så här gör du för att debattera i Metro:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om sälja Blocket