Vi i Maktsalongen jobbar för att utmana normer som förhindrar kvinnor att få makt i samhället, och vi längtar efter att följa en valrörelse som inte genomsyras av de begränsande normerna, skriver Linn Svansbo, ordförande Maktsalongen.
Vi i Maktsalongen jobbar för att utmana normer som förhindrar kvinnor att få makt i samhället, och vi längtar efter att följa en valrörelse som inte genomsyras av de begränsande normerna, skriver Linn Svansbo, ordförande Maktsalongen.

I kölvattnet av en amerikansk valrörelse präglad av grov sexism, och en höst i Sverige präglad av kvinnors upprop på sexuella trakasserier ser jag fram emot en valrörelse präglad av feminism, skriver Linn Svansbo, ordförande Maktsalongen.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Fyrverkerierna har tystnat, champagnen är slut och nyårsdagskoman har avtagit. Och jag tänker på natten mellan den 8 och 9 november 2016. Klockan är 02:21 när jag den 9 november skriver en Facebook-status om att jag fortfarande är vaken och vansinnigt trött, men att jag tröstas av att mina två döttrar i morgon kommer att få vakna i en värld där en person av samma kön som de, kan bli en av världens mäktigaste. Amerikansk president. Valresultatet har inte kommit än när jag författar min Facebook-status och jag är fortfarande lyckligt ovetandes om att så inte kommer att bli fallet.

LÄS MER: Lisa Magnusson: Feminismen måste fatta att ”vita män” inte alltid har mer makt

För så blir det ju inte. Efter en valrörelse fylld av lögner, rasism och grov sexism kammar Donald Trump hem segern. Han har hånat sin kvinnliga motståndares utseende och skrutit  om sexuella trakasserier – och han har vunnit. Och jag och mina döttrar och all världens kvinnor tvingas fortsätta leva i en värld där en man som objektifierar och hånar sådana som oss kan göra anspråk på – och vinna – världens mäktigaste ämbete.

Och med det i bakhuvudet vill jag skåla in 2018. För nu inleds valåret på hemmaplan, och jag kan inte låta bli att tänka på hur den antifeministiska valrörelsen i väst kommer att prägla vår.

Donald Trump är ju för många av oss ett extremfall. Han som politiker är inte ett exempel på gemene manlig politiker – och hans valrörelse inte heller ett exempel på en vanlig valrörelse. Men objektifieringen av kvinnor med makt pågår även på hemmaplan, och även om det finns grader i helvetet vore det naivt att tro att det inte hänger ihop, att det inte är en del av samma systemfel. Att förutsättningarna för kvinnor och män att få makt inte skiljer sig åt, även i Sverige. Att när vi kvinnor väl har makt bedöms vi utifrån andra kriterier än män, även i Sverige.

LÄS MER: Debatt: Maktsalongen: 7 saker alla chefer måste göra efter #metoo

”Och här kommer Anna Kinberg Batra in i en grå klänning.” Det är en politisk reporter på Ekot som kommenterar. Han bevakar den pressträff där Anna Kinberg Batra tros avgå och hans uppgift kan väl antas vara att rapportera vad som sägs på presskonferensen, inte hur partiledaren är klädd eller ser ut. Men det gör han ändå. Och jag kan inte låta bli att undra om reportern också kommenterade hur den socialdemokratiska partiledaren Håkan Juholt såg ut eller vilken färg hans kostym hade, då han meddelade sin avgång i Oskarshamn 2012. Anders Ygemans outfit 2017 eller Mehmet Kaplans utseende 2016.

I kölvattnet av en amerikansk valrörelse präglad av grov sexism, och en höst i Sverige präglad av kvinnors upprop på sexuella trakasserier ser jag fram emot en valrörelse präglad av feminism. Vi i Maktsalongen jobbar för att utmana normer som förhindrar kvinnor att få makt i samhället, och vi längtar efter att följa en valrörelse som inte genomsyras av de begränsande normerna.

Vi ser fram emot att lyssna till etablerade medier som inte recenserar kvinnliga makthavares outfits. Följa debatter där talartiden fördelas lika mellan kvinnor och män. Sätta personkryss på valsedlar där det finns gott om kvinnliga företrädare och förebilder. Och sedan – när valnatten är förbi – vakna i en verklighet där vi får följa dessa kvinnliga företrädare och förebilder utan att lära oss att bedöma dem för något annat än deras politiska prestation och ledarskap.

Skål och gott nytt feministiskt valår, Sverige. Äntligen.

Linn Svansbo, ordförande Maktsalongen

Om debattören

• Ålder: 26 år
• Yrke: Ordförande Maktsalongen
• Bor: Stockholm

Fakta om Maktsalongen

  • Maktsalongen är en feministisk organisation som jobbar för ett jämställt samhälle.
  • De arbetar för att unga kvinnor ska se sig själva som ledare och driver mentorskapsprogram för dem.
  • Ger organisationer verktyg att jobba jämställt genom utbildningar, böcker, rapporter och projekt.

LÄS MER: Feminismen har kidnappats av kvinnor som hatar män

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset