Den som inte dricker är den som blir ifrågasatt snarare än den som skulle blåsa långt över rött under middagen, skriver Sofie Ekman.
Den som inte dricker är den som blir ifrågasatt snarare än den som skulle blåsa långt över rött under middagen, skriver Sofie Ekman.

Enligt Folkhälsoinstitutet uppskattas var femte barn leva i en familj där någon vuxen har ett riskfyllt drickande eller ett beroende. Det är 385 000 ryggsäckar som bär på mer än läxor, riskakor och gympakläder, skriver Sofie Ekman.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Den närmar sig, julen. Årets bästa månad, eller en krypande ångest redan i augusti över vart man ska existera någonstans när Eva har namnsdag. Släkt och familj på olika håll eller samlade alldeles för länge. Korkar som ska frigöras från flaskhalsar, som tillfredsställer många stora öron eller bedövar små.

Snart skriver alla lärare ”god jul och gott nytt år” på whiteboardtavlor i klassrummen. Russin kommer att petas ur lussebullar. Små vita plastmuggar med julmust, spår av pepparkakor på tröjor och i korridorer. Barn ivriga inför jullov. Andra, en klump i magen inför en högtid där det inte bara är granbarr som sticks.

LÄS MER: Debatt: Politiker behöver ta de obekväma klimatbesluten

Enligt Folkhälsoinstitutet uppskattas var femte barn leva i en familj där någon vuxen har ett riskfyllt drickande eller ett beroende. 385 000 ryggsäckar som bär på mer än läxor, riskakor och gympakläder.

Alkohol är en del av vår kultur och cirka 90 procent av den vuxna befolkningen dricker alkohol. Den som inte dricker är den som blir ifrågasatt snarare än den som skulle blåsa långt över rött under middagen. När någon beställer Ramlösa skruvar bordsgrannen på sig. Ramlösan är gravid, förstår. Ska köra bil, fattar. Gillar inte alkohol, djupa bekymmersrynkor och ögon som snurrar. Och snurrar. Ramlösan får hålla en monolog om sitt icke-drickande, alkoholen är så himla nyfiken på varför promille inte lockar.

Det står inte alkoholist skrivet i pannor. Det sitter inte i kläder, ansiktsuttryck och prestationer.

Det är ju en trevlig stämning, säger vi med ett glas i handen. Utifrån ett vuxenperspektiv. Men barn förstår pussar av avec och vitt vin. Röster ur öl och whiskey med två isbitar, frånvarande röda ögon. Barn som har taktiker för vardagskvällar och fester, men förblir alltid besegrade. Som hör skillnad från skratt som kommer från benmärgen och når ut till rymden och på skratt som saknar botten, försöker att fly. Kramar med eller utan procent. Vars kroppar sjunker ihop i takt med flaskor som försöker att andas när de töms för att fylla på. Det uttalade och det outtalade, alla nyanser däremellan.

Det står inte alkoholist skrivet i pannor. Det sitter inte i kläder, ansiktsuttryck och prestationer.  Barn, unga och vuxna polerar fasader för ingen ska komma på en anledning till att knacka på. Eller skriker i mikrofoner som ingen uppfattar eller förstår hur man sätter på on. Mögel finns även där det ser ut att bara växa blommor.  I det största hjärtat, de varmaste ögonen.  Överallt men uttrycks på olika vis. Inte alltid synligt men aldrig heller osynligt.

LÄS MER: Debatt: Kycklingindustrin är inte så klimatsmart som du tror

I varje klass finns trygga barn. Också barn som inte vill lämna skolgården. Också barn som skyndar sig hem för att se till så att allt är så rätt det kan bli i en miljö som är fel. Eller rätt och fel samtidigt, i olika ekvationer. Labyrinter där barn och vuxna inte hittar ut hur mycket de än försöker. Barn som känner vem som doftar och vem som luktar. Letar efter jämna andetag och trygga famnar, hud som inte ångar alkohol. Barn som drömmer om en vit jul med eller utan snö, om att aldrig behöva räkna till tvåtusennitton vinkorkar.

Kan vi börja se människor runt omkring oss lite mer? Barn, unga, vuxna. Stäng flaskor och öppna ryggsäckar. På alla önskelistor som skrivits har det aldrig stått någonting med saker på.

Sofie Ekman

Om skribenten

Ålder: 25 år.
Gör: Studerar statsvetenskap.
Bor: Stockholm

Så gör du för att debattera i Metro:

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om alkohol Jul