Det kommer alltid finnas människor som vill ta saker till en extrem nivå. Det innebär inte att de har fel eller inte har rätt att göra det. Men det finns andra människor som tror på grundtanken, men inte på extremisten. Jag är en av dem, skriver Stella Björklund.
Det kommer alltid finnas människor som vill ta saker till en extrem nivå. Det innebär inte att de har fel eller inte har rätt att göra det. Men det finns andra människor som tror på grundtanken, men inte på extremisten. Jag är en av dem, skriver Stella Björklund.

Jag är stolt feminist men kan verkligen inte identifiera mig med extremfeministerna. Jag tror "bara" på en jämställd värld. That's it! Så låt inte ordet feminism förstöras på grund av uttalanden som dessa kvinnor gör, skriver Stella Björklund.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Ända sedan jag förstod vad feminist är har jag stolt kallat mig det. Under alla år som feminist har jag stött på de människor som ”tror på en jämställd värld” men inte vill kalla sig feminister. Varför är det så? Jag tror inte det är mig och mina anledningar, som man inte kan identifiera sig med. Utan jag tror visst att dessa personer som inte vill kalla sig för feminist anser att män och kvinnor ska få samma lön för samma arbete. Jag tror att de tycker att kvinnor ska kunna gå hem från krogen ensamma och känna sig helt trygga. Jag tror det eftersom alla de jag träffat på håller med om att vi borde ha en jämställd värld.

LÄS MER: Hedersförtryck sker inte bara mot ”invandrarkvinnor” i förorterna

Jag tror att det snarare handlar om att de inte kan identifiera sig med en viss typ av feminister som syns och hörs mycket. Kvinnor som tycker att abort är som ett tandläkarbesök, som kritiserar Jessica Almenäs för att hon bidrar till en ”osund” bild av kroppar men själva hejar på att man ska lägga upp bilder på kvinnor så länge de inte är smala och som hänger ut Magdalena Graaf för att hon rekommenderar dofter för underlivet.

Men vet ni? Jag är stolt feminist men kan verkligen inte heller identifiera mig med tankarna ovan. Jag tror ”bara” på en jämställd värld. That’s it! Så vem bestämmer egentligen vad som är feminism? Är det rimligt att feminismen ska bli ”nersmutsad” och att så många människor ska backa och inte vilja kalla sig feminister, för att dessa kvinnor, som jag i dagligt tal kallar ”extremister”, hörs och syns mest och därför blir det man kopplar ihop med feminism?

LÄS MER: Debatt: Det brinner i mig när jag ser hur lata vi blir av städhjälp

Det kommer alltid finnas människor som vill ta saker till en extrem nivå. Det innebär inte att de har fel eller inte har rätt att göra det. Men det finns andra människor som tror på grundtanken, men inte på extremisten. Jag är en av dem.

Så låt inte ordet feminism skrämma iväg dig eller förstöras på grund av uttalanden som dessa kvinnor gör. Grundbetydelsen är alldeles för viktig för det.

Stella Björklund

Om debattören

LÄS MER: Vill du också nå ut till en miljonpublik? Läs här om hur du debatterar i Metro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset