Min upplevelse av vad trygghet kan vara är bara en av miljoner. Ofta används trygghet som en flyktig, utopisk punkt i en agenda av olika krafter. Därför uppmanar vi nu dig som är klubb- och festivalbesökare att dela vad du tycker trygghet egentligen är, skriver Lisen Andréasson Florman, medgrundare av Nattskiftet.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Vad är trygghet? Ställ frågan till dig själv och nästa personerna du möter, märk hur svaren skiljer sig. Men ofta används begreppet trygghet som en ensidig schablonbild eller flyktig agendapunkt utan vidare kunskap. Vi på trygghetsorganisationen Nattskiftet, som för femte sommaren nattvandrar på och kring klubbar och festivaler, känner att det är hög tid att låta fler röster bli hörda i debatten. Därför uppmanar vi nu dig som är klubb- och festivalbesökare att dela vad du tycker trygghet egentligen är genom vårt initiativ “Trygghet för mig”.

För nästan fem år sen blev jag våldtagen av en taxichaufför när jag var på väg hem från krogen. Det tog lång tid att ens säga den meningen. Så mycket skam.

Låt mig som Nattskiftets medgrundare börja med att bidra. För nästan fem år sen blev jag våldtagen av en taxichaufför när jag var på väg hem från krogen. Det tog lång tid att ens säga den meningen. Så mycket skam. En rädsla av att inte bli trodd. Till sist vågade jag prata om det, lägga skulden där den hör hemma och förvandla ilskan till något produktivt – tack vare otroligt stöd från familj, vänner, bekanta och kollegor. En av nycklarna som skapar trygghet för mig är därför sociala, icke-dömande miljöer där människor uppmanas att berätta om saker som hänt dem.

LÄS MER: Debatt: Detta är det bästa du kan ge din vän i bröllopspresent

Den nyckeln blev även avgörande förra sommaren, då någon drogade mig och en vän genom att spetsa våra drinkar på ett evenemang. Om folk inte hade reagerat när vi berättade att vi mådde märkligt och agerat direkt då vi började tappade medvetandet hade dosen jag hade i kroppen kunnat vara dödlig. Till och med vi, som är djupt insatta i trygghetsfrågor, hade ännu en gång blivit fråntagna vår trygghet. Det märktes dock tydligt att dialogen under och efter händelsen var annorlunda än för bara en tid sedan, eftersom mer grundkunskap om trygghet fanns från start. Att bli mött av kunskap är också trygghet för mig.

Men min upplevelse av vad trygghet kan vara är bara en av miljoner. I och med samtalen som vi på Nattskiftet ständigt har internt och med vår omgivning är det uppenbart att förutsättningarna för trygghet är annorlunda från person till person. Jag, till exempel, är en vit cis-kvinna som bor i innerstan. Även personer som ser ut som och har liknande förutsättningar som jag ger helt olika svar på frågan “Vad är trygghet för dig?” när jag ställt den. Det säger en del om arbetet vi som samhälle har framför oss.

LÄS MER: Debatt: Beslutsfattare måste lyssna på barnen

Trots att det räcker med att lyssna lite för att förstå att trygghet är mångfacetterad, målas ofta en ensidig schablonbild upp av trygghet på flertalet fronter. Ofta används trygghet som en flyktig, utopisk punkt i en agenda av olika krafter. Låt ingen annan definiera vad trygghet är för dig. Vi hoppas att höra dig definiera det själv, och det är därför vi nu vill samla in dina och andras upplevelser. För ju mer kunskap som finns om trygghet, desto mer kan vi alla ta natten tillbaka.

Lisen Andréasson Florman, medgrundare Nattskiftet

 

Om debattören

Trygghetsexpert och medgrundare av Nattskiftet
31 år och från Stockholm

Om Nattskiftets sommarkampanj #trygghetförmig:

I dag startar Nattskiftets sommarkampanj #trygghetförmig. Med insikten att upplevelsen av och faktiskt trygghet är individuell, vill trygghetsorganisationen nu samla in exempel på vad som skapar trygghet för klubb- och festivalbesökare, enligt besökarna själva. Genom att ställa frågan “Vad är trygghet för dig?” hoppas Nattskiftet att få in minst 100 svar på vad #trygghetförmig är enligt olika slags individer. Syftet är att bredda samt fördjupa kunskapen om trygghet och genom kunskapen skapa lösningar för ett tryggare nattliv. Läs mer om eller bidra till initiativet på på Nattskiftets sociala medier: @nattskiftet_org och på hemsidan nattskiftet.org

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset