"Ansvaret faller lika tungt på alla svenska medborgares axlar", skriver Liberalernas näringspolitiska expert Henrik Edin om valen som stundar i höst.
"Ansvaret faller lika tungt på alla svenska medborgares axlar", skriver Liberalernas näringspolitiska expert Henrik Edin om valen som stundar i höst.

"Det värsta som kan drabba demokratin är ditt ointresse", skriver riksdagskandidaten Henrik Edin (L).

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Du har en viktig roll att spela i demokratin. Om ett halvår är det val till landets olika parlamentariska församlingar, och det är dags att engagera sig. Jag riktar mig till just dig eftersom frågan är på största allvar. Du kan inte förutsätta att någon annan kommer att ta ansvar för de frågor du brinner för. Det värsta som kan drabba demokratin är ditt ointresse.

Var inte en sådan som vaknar upp dagen efter valet, överraskad av att ett parti du inte gillar har fått 20 procent av rösterna, och går ut och demonstrerar. Då är det för sent. Den möjlighet som fanns att påverka valresultatet har gått förlorad. Tro för den sakens skull inte att du kommer undan ansvar, för ansvaret faller lika tungt på alla svenska medborgares axlar.

I stället för att vara med i en meningslös demonstration i mitten av september, agera i dag och gå med i ett politiskt parti. De politiska partierna föreslår till väljarna vilka det är som ska representera folket, och vilka det är som ska erbjudas samhällets maktpositioner. Den svenska demokratin bygger på att det finns aktiva politiska partier, föreningar som är byggda för att du och jag ska kunna vara med och diskutera tankar och idéer, som till slut omvandlas till politik och reformförslag.

LÄS MER: Debatt: Stäng inte ute de politiska debatterna från skolan

Det är inte märkligt att gå med i ett parti. I Sverige har man gjort det i över hundra år. Sannolikt kommer du att förvånas över hur trevliga och tillmötesgående människorna är som redan är aktiva. Du kommer att hitta vänner och meningsmotståndare och du kommer att lära dig mycket om hur både människor och demokrati fungerar. Inom kort kommer du också att få en större kännedom om frågor och avväganden som du inte tidigare har funderat över. Din röst är viktig, och om du är duktig kommer många att lyssna på dig. Du behövs och det finns en plats för dig oavsett vem du är.

Om du inte är bekväm med att gå med i ett politiskt parti finns andra alternativ. Leta rätt på en kandidat som du tycker verkar tillräckligt förnuftig och ta kontakt med den. Erbjud dig att hjälpa till. Om det är i det stora eller i det lilla spelar mindre roll, det viktiga är att det är någonting. Eftersom de flesta politiker arbetar ideellt med politik finns det redan en stor förståelse för att man inte hinner göra allt; även politiker har ett livspussel att lägga. Om du själv inte kan komma på vad du skulle kunna hjälpa till med, hör av dig till din kandidat och fråga. I skrivande stund kan jag själv komma på tusen saker – både små och stora uppgifter – som behöver göras under en valrörelsen.

LÄS MER: Europa behöver mer demokrati – inte mindre

Försitt inte chansen. Jag kan garantera att oavsett valresultat den 9 september kommer du att känna dig bättre till mods om du var delaktig i processen. Du kommer att känna att du gjorde skillnad och att du lärde dig någonting på vägen. Så när du kommer hem från jobbet i dag, engagera dig. Demokratin behöver dig.

Henrik Edin, riksdagskandidat, Liberalerna Göteborg

Om debattören…

Ålder: 28 år.

Yrkestitel: Näringspolitisk expert

LÄS MER: Så gör du för att skriva i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset