"Våra barn kommer att röka cannabis, tro inget annat. Så låt dem göra det med vetskapen om att det inte är någon illegal hänsynslös knarkkartell i Mexiko, eller en terroristorganisation i Afghanistan, som tjänar pengar på det", skriver Per Glavå.
"Våra barn kommer att röka cannabis, tro inget annat. Så låt dem göra det med vetskapen om att det inte är någon illegal hänsynslös knarkkartell i Mexiko, eller en terroristorganisation i Afghanistan, som tjänar pengar på det", skriver Per Glavå.

Droger kommer att fortsätta användas, så vad vi behöver ta ställning till är om vi föredrar att de som nyttjar dem köper dem av suspekta leverantörer på nätet, utsätter sig för faror på gatan eller via statligt kontrollerade affärer, likt apoteken, skriver Per Glavå.

 

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Narkotika är ett av våra största gissel. Något vi vill skjuta ifrån oss och som vi inte vill ha i vårt samhälle. Det få reflekterar över är effekten detta får; att vi blundar för knarket. Följden blir att vi indirekt stöttar illegala producenter och distributörer av narkotika vilka hänsynslöst dödar poliser, civila och konkurrenter.

Men om vi släpper knarket fritt får vi väl fler brukare? Det är möjligt. Men de som brukar begår då inte en kriminell handling och står inte utanför samhället. De behöver heller inte bruka i skymundan med smittade sprutor i någon källare.

LÄS MER: Debatt: Drogerna dödar oavsett om de är lagliga eller inte

Legalisering av narkotika handlar inte om att göra det enklare att knarka utan att ta kontroll över försäljning och distribution. Ett annat skäl är humanitärt. Vi måste få slut på de knarkkrig som härjar världen över, inte minst det som pågår i exempelvis Mexiko, för att bespara de drabbade allt lidande. Det främsta skälet är dock pengar. Knarkhandeln i världen omsatte enligt en rapport från 2005 320 miljarder dollar, men staten får inte in en krona. Mycket hamnar hos bestialiska sydamerikanska knarkbaroner eller extremister i mellanöstern som i vissa fall finansierar sin terrorism med handeln.

Våra barn kommer att röka cannabis, tro inget annat. Så låt dem göra det med vetskapen om att det inte är någon illegal hänsynslös knarkkartell i Mexiko, eller en terroristorganisation i Afghanistan, som tjänar pengar på det.

LÄS MER: Debatt: Legalisera droger för missbrukarnas skull

Varje person som hamnar i narkotikamissbruk är en tragedi. Och även om två (tre!) fel aldrig blir ett rätt så är problemen med alkohol och receptbelagda läkemedel/droger så väsentligt mycket större.

2015 rapporterades 618 narkotikarelaterade dödsfall i Sverige. Enligt en beräkning för år 2009, gjord av Socialstyrelsen/Statens folkhälsoinstitut 2012, var 4500 dödsfall alkoholrelaterade, alltså sju gånger fler än de narkotikarelaterade. Rökning leder till cirka 12 000 dödsfall per år. De är båda legaliserade.

USA lägger årligen 35 miljarder dollar på kriget mot droger, trots detta ökar såväl insmugglingen som användandet. Man kan tycka att Sverige borde satsa mer resurser på narkotikapoliser och tullinsatser i stället. Men det är bara naivt, minst sagt.

Droger kommer att fortsätta användas, så vad vi behöver ta ställning till är om vi föredrar att de som nyttjar dem köper dem av suspekta leverantörer på nätet, utsätter sig för faror på gatan eller via statligt kontrollerade affärer, likt apoteken.

Jag använder själv inte narkotika, men ur ett mänskligt och samhällsekonomiskt perspektiv ser jag inget fungerande alternativ än att drogförsäljningen legaliseras och kontrolleras.

Per Glavå

Om debattören:

Ålder: 52 år.
Ort: Alby.
Sysselsättning: Författare (tidigare VD och marknadsförare).

Så gör du för att debattera i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset