Det är bra att människor fattar klimatsmarta beslut i sin vardag, tar tåget eller cykeln, källsorterar eller köper begagnat. Men det finns en gräns för hur mycket vi kan göra som individer, skriver Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin.
Det är bra att människor fattar klimatsmarta beslut i sin vardag, tar tåget eller cykeln, källsorterar eller köper begagnat. Men det finns en gräns för hur mycket vi kan göra som individer, skriver Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin.

Med hjälp av rätt politiska beslut vill vi göra det så lätt som möjligt att göra rätt för klimatet. Den som avger ett nyårslöfte att leva ett grönare liv ska känna en medvind i ryggen och inte möta en motvind från samhället, skriver Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin.

Detta är en debatt. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det finns ett nytt samhälle runt hörnet. Bortom kontinenter av plast i världshaven och växande berg av elektronikskrot på Afrikas stränder. Där vi tar hand om varandra i stället för att slita ut planeten. Allt fler vill vara en del av lösningen i stället för en del av problemet.  Enligt en färsk undersökning från Novus är miljö och klimat den fråga som flest unga ser som sin viktigaste politiska fråga. Samtidigt konstaterar nio av tio svenskar att klimatförändringarna är allvarliga, enligt en opinionsundersökning från Inizio.

LÄS MER: Debatt: MP: Så förbättrar vi för transpersoner

Det är denna insikt som föder den snabba utveckling vi nu ser pågår inom modern grön teknik. Priset dyker på klimatsmarta lösningar som solceller, elcyklar och LED-lampor. I den här utvecklingen är elbil en folkbil redan nästa årtionde. Människor väljer kollektivtrafik och ekomat.

Mycket händer, men vi har så mycket kvar. Koldioxidhalten i atmosfären ökar och är nu uppe i den högsta nivå jorden haft på 800 000 år. Extrema väderhändelser som orkaner, skyfall och extrem torka har ökat med 46 procent bara sedan 2007, enligt en forskningsrapport från bland annat WHO. Orkaner som Irma, Maria, Harvey och de våldsamma skogsbränderna i Portugal, Spanien och Kalifornien ger en föraning om vad klimatförändringarna kommer att leda till om vi inte byter väg nu.

Det är bra att människor fattar klimatsmarta beslut i sin vardag, tar tåget eller cykeln, källsorterar eller köper begagnat. Men det finns en gräns för hur mycket vi kan göra som individer. Den som vill leva miljövänligt i dagens samhälle möts ibland av en motvind istället för en medvind. Det är inte rimligt att en tågresa Göteborg–Stockholm kan vara dyrare än en flygresa till London. Det är inte rimligt att du ska behöva expertkunskaper i kemi för att hålla giftiga ämnen borta från dina barn. Det är inte rimligt att du inte vågar cykla för att bilar tar all plats.

LÄS MER: MP ska vara ett miljöparti

Därför behövs politiska beslut. Vi kan inte bygga varsin cykelbana eller egen järnväg, sådant måste vi göra tillsammans – med en gemensam vision om att ett annat samhälle är möjligt. Vid årsskiftet träder många viktiga klimatbeslut i kraft. Miljöpartiets viktigaste vallöfte uppfylls när klimatlagen införs, en lag som binder Sverige framåt så att vi uppnår nollutsläpp år 2045.

Men det här är politik som de andra partierna vill stoppa, skära ner och prioritera bort. De borgerliga och SD går till val på att göra inrikesflyget billigare och flera av de partierna vill stoppa höghastighetståg. De säger nej till mål för att producera mer ekomat i Sverige och vill skära i miljöbudgeten. 2017, när klimathotet blivit tydligare än någonsin, behöver vi fortfarande slåss för att miljön ska prioriteras. Därför måste 2018 bli ett miljöval.

Kommande generationer, djuren, världshaven, och människor i fattiga delar av världen som drabbas av utsläppen har dock ingen röst i valet 2018. Ska du avlägga ett nyårslöfte i år och vill göra det som krävs för att rädda planeten – lova att använda din röst för dem som inte har en. Rösta på ett parti som vågar vara modiga och som har en tydlig vision: Att lämna en värld till våra barnbarn. Vi har visat att vi är det partiet i regering och vi kommer att fortsätta vara det. Vi slutar aldrig kämpa för klimatet.

Gustav Fridolin och Isabella Lövin, språkrör Miljöpartiet

LÄS MER: MP satsar allt på det gröna kortet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset