Ibland spelar det ingen roll hur förberedd man är. Allt kan lika gärna gå åt helvete ändå, skriver Arlene Stridh.
Ibland spelar det ingen roll hur förberedd man är. Allt kan lika gärna gå åt helvete ändå, skriver Arlene Stridh.

Jag säger absolut inte att jag är världens bästa mamma, det strävar jag inte efter att vara. Jag är bara världens okejaste mamma. Men efter den här helgen kände jag att jag ville sälja barnen på Blocket, skriver Arlene Stridh.

Detta är en debattartikel. Det är personerna som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag trodde att jag hade koll på hur jag håller mina barn glada. Jag var så entusiastisk. Vi skulle ju på dop i en annan stad! Trodde det bara var att se till att de var mätta, utvilade och nöjda med allt vi skulle uppleva, så skulle den här helgen bli så mysig. Instagramvänlig. Jag trodde vi hade alla förutsättningar för att ha en trevlig resa. Ack så fel jag hade.

Jag och min man har två barn. De är 1,5 respektive 3 år gamla. De är våra änglar. Gullungar. Eller kanske snarare gulliganer. De har nämligen rätt mycket vilja båda två och gör ofta rätt för sitt efternamn, om man säger så. Vi älskar dem trots att vi ofta måste djupandas och välja våra strider. Igen: Vi älskar dem. Även när de inte sover.

LÄS MER: Debatt: Vi har snackat klart om stress

Men efter den här helgen kände jag att jag ville sälja barnen på Blocket. “Säljes separat eller två för en vid snabb affär, trappstolar medföljer.”

Att mycket tid som förälder går ut på att “hålla skriken så långt borta som möjligt” läste jag i Malin Haawinds fantastiska bok “Sluta skrik för fan” och den här helgen har varit ett bevis på hur sant det är. Jag trodde verkligen att jag hade koll på hur jag höll mina ungar nöjda och glada. Det har jag inte. Jag trodde de kunde uppföra sig i alla situationer. Det kan de inte.

Jag fattar. Det är inte kul att sitta fastspänd i en bil i 3,5 timme en väg för att sen äta på något nytt ställe där man inte får klättra på allt och skrika (i folkmun kallad restaurang) och sen sova på ett annat ställe där man inte heller får springa, väsnas eller klättra på saker (kallat hotell) för att dagen efter få exakt den frukost man önskar så länge man sitter ner och inte kastar den på bordsgrannarna (det är enormt kränkande ska ni veta!) .

Jag hajar att det inte är kul att vara på ett ställe där man inte står i centrum, där man måste sitta ner och vara tyst och stå när de andra står (kallad kyrka) för att sen spännas fast i bilen igen i 3,5 långa timmar. Långa timmar blev det, för som avslutning på resan där jag sagt “nej” fler gånger än jag kan räkna satt båda barnen och vrålade ikapp hela bilresan hem.

LÄS MER: Debatt: Vi lärare ska vara förbannat stolta över det vi gör

Ja. Mina barn gick bananas. Förlåt alla inblandade. Jag försökte verkligen. Tro inte att jag är en dålig mamma! Jag säger absolut inte att jag är världens bästa mamma, det strävar jag inte efter att vara. Jag är bara världens okejaste mamma och den här helgen failade jag att vara det. Det gick helt enkelt inte att styra med och det gick inte heller att välja sina strider. Ingenting gick som jag hade tänkt mig.

Så vad har jag lärt mig? Att allt med föräldraskapet är learning-by-doing och ibland spelar det ingen roll hur förberedd man är. Allt kan lika gärna gå åt helvete ändå.

3 tips till dig som ska resa med barn:

1 Matcha avresan med ordinarie tid för vila. Har man tur sover barnen hela resan.
2 Ladda med kex i handskfacket. Ej kladdiga kex. Ha med droppfria muggar med vatten. Vatten torkar nämligen, för droppfria muggar är sällan det.
3 Ha med en surfplatta och hörlurar. Kolla att batteriet är fulladdat när ni åker och förbered med nedladdade spel och filmer så de kan köras i offlineläge. Det här är inte tiden att experimentera, kör bara med säkra kort.

Arlene Stridh

Om skribenten

  • 29 år
  • Bor i Växjö
  • Är författare och föreläsare. Aktuell med boken ”Det heliga jävla moderskapet” som kommer ut som pocket till sommaren.

Så här gör du för att debattera i Metro:

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset