Om det du äter kan göra någon annan ombord svårt sjuk, borde inte det vara tillräcklig anledning för att vilja äta någonting annat?, skriver Sofia Olsson.
Om det du äter kan göra någon annan ombord svårt sjuk, borde inte det vara tillräcklig anledning för att vilja äta någonting annat?, skriver Sofia Olsson.

För nöt- och jordnötsallergiker kan en liten mängd nötter räcka för att utlösa allvarliga allergiska reaktioner som svullnad, klåda, kräkningar, bröstsmärtor eller andningssvårigheter. Det kan räcka med att de tar på handtaget till toaletten ombord precis efter att någon som ätit nötter gjort det, skriver Sofia Olsson, ordförande för Unga allergiker

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

”Pulsen ökar, jag tittar stressat omkring mig. Tar en tablett för att vara på säkra sidan. Tänker på vad jag rör med händerna, hur jag andas. Försöker lita på medresenärerna och kabinpersonalen. Jag har ju kontaktat flygbolaget innan, men tänk om de inte förstår eller har missuppfattat mig. Nu lyfter vi. Hör plötsligt prassel, förmodligen en snacks-påse. Letar runt omkring mig för att veta innehållet i den prasslande påsen. Snälla säg att det inte är det jag tror att det är. Försöker att inte vara orolig, men hjärtat slår kraftigt och pulsen ökar mer. Känner att kroppen reagerar på något. Andningen blir tyngre. Det är inte sant. Är det nu jag dör? Jag vill inte vara här längre, 10 000 meter upp i luften.”
Detta skriver Hanna som är medlem i Unga Allergiker till mig.

Hanna älskar att resa, precis som många nöt- och jordnötsallergiker. Men att flyga med nöt- och jordnötsallergi är ingen rolig upplevelse. Hanna är inte ensam – många nöt- och jordnötsallergiker känner stor oro för att flyga eftersom de riskerar att bli allvarligt sjuka. Kommer det att finnas nötter ombord, trots att jag kontaktat flygbolaget i förväg? Kommer jag att få en svår allergisk reaktion när vi är uppe i luften? Kommer jag att kunna andas ordentligt? – det är frågor som ofta snurrar i huvudet.

LÄS MER: Muf: Sveriges förortsskolor måste bli bättre

Nöt- och jordnötsallergi måste tas på allvar. De är de vanligaste allergierna som ger upphov till anafylaxi hos barn och mycket tyder på att de blir allt mer förekommande. I Sverige har ungefär fem procent av alla barn mellan 4-18 år nöt- eller jordnötsallergi. För nöt- och jordnötsallergiker kan en liten mängd nötter räcka för att utlösa allvarliga allergiska reaktioner som svullnad, klåda, kräkningar, bröstsmärtor eller andningssvårigheter. Det kan räcka med att de tar på handtaget till toaletten ombord precis efter att någon som ätit nötter gjort det.

Många frågar Hanna varför hon tar risken att flyga när hon är så allergisk, vore det inte bättre att helt enkelt sluta resa? Andra säger att hon faktiskt inte kan bestämma över vad 300 medresenärer får äta eller inte – vilket självklart är helt sant. Men om det du äter kan göra Hanna eller någon annan ombord svårt sjuk, borde inte det vara tillräcklig anledning för att vilja äta någonting annat?

LÄS MER: Debatt: Vi surrogatmammor är inga offer

Det finns flygbolag idag som har en nöt- och jordnötsfri policy och vi på Unga allergiker vill uppmana fler att följa deras exempel. Genom att servera mat och snacks som är nöt- och jordnötsfria elimineras en del av problemet. Men allt ansvar ligger inte på flygbolagen, de kan inte kontrollera vad passagerare tar med sig ombord vilket gör det svårt att garantera nötfria flygningar. Vi vill därför även uppmana dig att tänka efter nästa gång du reser. Om du avstår från att äta nötter under några timmar kan du göra livet otroligt mycket tryggare för dina medpassagerare med allergier, en liten uppoffring med livsviktig betydelse. Och till dig som fortfarande tvekar – vi lovar att din Snickers kommer att smaka exakt lika bra efter flygningen, kanske till och med lite bättre.
Sofia Olsson, förbundsordförande Unga allergiker

LÄS MER: Så här debatterar du i Metro

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset