"Varför nöjer ni kvinnor er med något mindre än en fullfjädrad feminist? Hur kan ni nöja er med något mindre än en man som anser att kvinnor förtjänar exakt samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som män", frågar sig Kevin Torssell.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag lyssnar mycket på musik och en ny favoritlåt hos mig är Veronica Maggios lite äldre låt Nöjd?. En textrad som alltid skapar en våg av gåshud hos mig är när hon sjunger att ”Ingen kan vara perfekt, det kan jag förstå. Men herregud, jag kan få bättre än så.” Det som får mig att känna så starkt är den potentiellt oavsiktligt feministiska undertonen som jag tolkar som en uppmaning till kvinnor att ställa högre krav i dejtinglivet.
För det är något som verkligen behövs. Kvinnors frigörelse har till största delen varit en produkt av att kvinnor inte nöjt sig med en sekundär roll inom arbetsliv och som medborgare. Min bild är att de kvinnor som i historien insett att de kan få det bättre har lett en kamp mot patriarkatet vilket har resulterat i en kraftigt förbättrad roll som inkomstbringare och kompetensinnehavare.
En aspekt av kvinnors liv som jag tycker har hamnat på efterkälken är kärlekslivet. Kvinnor blir fortfarande ihop med och startar familjer med män som inte respekterar kvinnor som likvärdiga. Män som ser idrottande kvinnor som sämre än manliga idrottare, män som inte vill ha med sina flickvänner när de ska ut på klubb eller träffa kompisar eftersom männen vill ha möjlighet att prata nedvärderande och sexistiskt om kvinnor. Män som tycker att kvinnorna ska ta hand om hushållssysslorna och män som tycker att feminister i Sverige ska vara nöjda i och med att kvinnor i Saudiarabien har det mycket värre.

LÄS MER: Experten slår hål på 8 vanliga argument som används mot feminism

På detta område fortsätter kvinnorna att ursäkta männen och bortförklara sitt beslut att nöja sig genom att påstå att ”det är inte så farligt egentligen”, ”jag städar ändå bättre” eller att ”det är bara en jargong”.

Ni kvinnor måste börja ställa krav på de män ni träffar och om ni redan gör det så kan det vara dags att höja kraven. Maggio sjunger även i låten att ”Varför ska jag nöja mig med nåt mindre?” Det är en utmärkt fråga. Varför nöjer ni kvinnor er med något mindre än en fullfjädrad feminist? Hur kan ni nöja er med något mindre än en man som anser att kvinnor förtjänar exakt samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som män?

LÄS MER: Genusvetaren: Det här är feminism

Om fler kvinnor börjar ställa högre krav på jämställdhet måste männen till slut möta dem. Som det är nu finns det alltför mycket spelrum för männen att sålla ut de kvinnor som insett detta. Det må låta sliskigt men det är sorgligt nog sant. Jag tror att det är först när en majoritet av världens kvinnor insett vikten av dessa krav och börjat tillämpa dem som skillnad kommer att märkas. Då kommer vi att se jämställdheten i samhället skjuta i höjden. Det kan kännas orättvist att bördan fortsatt ska ligga på kvinnorna men tyvärr är det så. Feministiska män kommer fortsätta jobba för jämställdhet men den mest effektiva lösningen ligger i knät på er kvinnor.

Nöj er alltså inte med sexistiska män, inte bara för er egen skull utan även för andra kvinnors. Ingen kan ju vara perfekt men herregud, ni kan få bättre än så.
Kevin Torssell

Om debattören

  • Ålder: 21
  • Bor: Sollentuna
  • Gör: Studerande

LÄS MER: Cissi Wallin: Jag är 32 år och redan mätt på manlig närvaro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset