Vi behöver prata om det märkliga att fler män än kvinnor får orgasm. Vad räknas som riktigt sex och på vilket sett förväntas vi nå orgasm? Det här behöver vi prata mer om, skriver Sandra Dahlén.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I början av augusti var jag med i Aktuellt för att prata om orgasmgapet – att män som grupp får orgasm i större utsträckning än kvinnor, enligt en amerikansk studie. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Chatten efter sändning översvämmades av innerliga frågor och kommentarsfält gick varma.

Många var såklart glada över att sexualitet togs upp i ett seriöst sammanhang på bästa sändningstid, men självklart kom även kommentarer om ämnets relevans – att sex som ämne är oviktigt och ska hållas privat. Men precis som WHO slår fast är sexualiteten en integrerad del i hälsa och välbefinnande. Med den utgångspunkten har regeringen gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att göra en sexvanestudie. Dessutom är sexualitet kopplat till makt och mänskliga rättigheter. Vi behöver information om sex, men även prata mer om ämnet i olika sammanhang, för att få kunskap, perspektiv och bättre hälsa. Och med tanke på hur många frågor jag och andra sexualupplysare får om orgasmer, och hur mycket känslor som väcks när ämnet lyfts, så måste vi bland annat prata mer om det.

LÄS MER: Därför är kvinnor som har sex med kvinnor mer nöjda med sexlivet

Likväl som orgasmer får människor att må bra kan uteblivna sådana skapa ohälsa och problem i nära relationer. Därför behöver vi exempelvis prata om det märkliga med att fler män än kvinnor får orgasm. De flesta kvinnor har en klitoris och en medfödd sådan har ett ollon, den yttre delen av klitoris, som är tre gånger känsligare än penis ollon. Klitoris ollon är lätt att nå för både en själv och partner och hela organet går dessutom in i kroppen och omsluter slidan.
Orgasmgapet mellan kvinnor och män handlar således inte om biologi utan om samhälle – hur vi ser på kvinnokroppen och hur den blir behandlad i olika sammanhang.

Vi får dessutom alla lära oss trånga sexmallar om vad sex är och hur det ska gå till. Vad räknas som riktigt sex och på vilket sett förväntas vi nå orgasm? Det här behöver vi prata mer om. Många behöver bena i vad som kan komma i vägen för efterlängtad lust och orgasm och bearbeta skamkänslor, sorger och övergrepp. Vi behöver göra upp med dåliga relationer eller reda ut med en partner om hur sexet egentligen ska gå till – vilka kroppsdelar som ska involveras, hur, när och inom vilka villkor. För den som är heterosexuell kan det vara viktigt att ta samtal med partners om hur ofta penisen står i centrum – om sexet är slut just när den slaknar eller att endast penis in och ut i slidan ses som riktigt sex – en sexteknik som sällan leder till orgasm för de med slidor.

LÄS MER: Debatt: Vi män förväntas vara kåta och villiga

Alla som arbetar med människor behöver också prata mer om sex. Inom vård, omsorg, skola och socialt arbete måste fler initiera samtal om sexualitet kopplat till mående och livssituation och fler politiker och nyhetsredaktioner behöver lyfta detta ämne som berör så många av oss på djupet. Vi behöver helt enkelt prata mer om sex.

Sandra Dahlén, sexualupplysare och författare

Om debattören

Namn. Sandra Dahlén .
Ålder. 43 år.
Gör. Sexualupplysare, författare och utbildare i jämlikhetsfrågor.
Aktuell. Med boken Hallongrottan – en bok om slidsex.

LÄS MER: SÅ här debatterar du i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset