Vi reducerar pappor till inkompetenta föräldrar, skriver Albin Torstensson.
Vi reducerar pappor till inkompetenta föräldrar, skriver Albin Torstensson.

Vi kreddar pappor som tar hand om och umgås med sina barn – när kvinnor som gör detsamma ofta förblir osynliga och inte alls väcker samma reaktion, skriver Albin Torstensson.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det är när jag scrollar igenom mitt Instagramflöde och fastnar vid en bild av en vuxen man poserandes med sin hund och rubriken ”Sade upp sig från chefsjobbet – för barnens skull” som två saker slår mig.

1: Det är tydligen en sensationell nyhet värdigt en instapost från en tidning för att uppmärksamma när en man prioriterar familj framför karriär.

2: Den ständiga bekräftelsen jag, vi och resten av samhället ger män som gör ganska banala saker.

Vi kreddar pappor som tar hand om och umgås med sina barn – när kvinnor som gör detsamma ofta förblir osynliga och inte alls väcker samma reaktion.

Ibland kan jag komma på mig själv med att bli varm och glad när jag ser pappor som umgås med sina barn – åker på utflykt, byter blöja, matar eller klär. När jag i somras arbetade med sommarlovsaktiviteter för familjer kom jag på mig själv med att reagera när jag såg pappor som också var på utflykt med sina barn tillsammans med oss. Varför? Jo, för att de stack ut bland den absoluta majoriteten mammor som var där.

Vid ett tillfälle kommenterade jag det till och med till min kollega. Kommentarer som dessa är inte sällsynta. ”Ååh, vilken bra pappa!” när en man byter blöja, leker med sitt barn i parken, fikar eller bara umgås med sitt barn. Värmen och glädjen jag kände äcklar mig lite. Känslorna som uppstår blir som ett kvitto på att det jag ser är ett undantag, något normbrytande. I ett frivilligt föräldraskap som ingås mellan två parter bör rimligtvis båda parterna hållas lika skyldiga till det ansvar som följer i att bli förälder. Föräldraskap idag ser inte ut så. Vi reagerar fortfarande på män som tar det ansvar som är fullt rimligt att de tar, vi kreddar pappor som tar hand om och umgås med sina barn – när kvinnor som gör detsamma ofta förblir osynliga och inte alls väcker samma reaktion.

LÄS MER: Debatt: Jag hatar att det är ”fint” att lida som mamma

Någon kanske tycker det är dumt att vi inte skulle ge kredd till pappor som faktiskt prioriterar sina barn, som mannen i instagraminlägget, när det finns så många pappor som inte gör det. Men är det verkligen vettig kredd? Normen för inte särskilt länge sedan, som fortfarande lever än i dag, är att kvinnan lagar mat, tvättar, städar, inte bara sin egen smuts, utan även mannens. Att vara en autonom individ innebär vissa förmågor, bland annat att en kan ordna med mat till sig själv, hålla rent omkring sig, tvätta sig och sina kläder. Detta gäller oavsett vad normen säger. Ska vi då hylla män som klarar av att vara autonoma individer bara för att det råkar vara normbrytande? Ska vi på samma sätt hylla män som tar ett fullt rimligt ansvar som ingår i att vara förälder?

Till er pappor som får kredd när ni gör någon självklar sak som ett föräldraskap innebär: Ifrågasätt – är det en rimlig kredd jag får?

När vi hyllar män som vårdar hushållet implicerar vi att normen är att män som grupp inte gör dessa saker, det vill säga att de inte uppfyller kraven för att vara en autonom invid. Detsamma gäller med föräldraskap. I det ena reducerar vi dem till icke-autonoma individer, i det andra reducerar vi dem till inkompetenta föräldrar.

Till er pappor som får kredd när ni gör någon självklar sak som ett föräldraskap innebär: Ifrågasätt – är det en rimlig kredd jag får? Acceptera inte att gruppen män fortsätter att reduceras till inkompetenta föräldrar. Ni som gärna vill ge kredd: Hade ni kreddat om föräldern var en kvinna?

Albin Torstensson

Om skribenten

  • Ålder: 23 år.
  • Sysselsättning: Studerar statsvetenskap.
  • Ort: Stockholm.

Så här gör du för att debattera i Metro:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset