Havssköldpaddan är en av alla hotade arter när klimatförändringarna kryper sig närmare.
Havssköldpaddan är en av alla hotade arter när klimatförändringarna kryper sig närmare.

Vi är alla medvetna om den här verkligheten. Och vi är alla mer eller mindre lika passiva inför detta sorgliga faktum. Inklusive jag själv, skriver studenten Hanna Bergwall.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Att klimatet inte kan vänta är old news. Kort sammanfattning; Haven dör. Arter dör. Ekosystemet kraschar och sedan dör vi. Klimatångestdelux, jag vet. Vi är alla medvetna om den här verkligheten. Och vi är alla mer eller mindre lika passiva inför detta sorgliga faktum. Inklusive jag själv. Nu tänker säkert nog någon: “Vadå? Jag källsorterar. Jag cyklar till jobbet. Jag äter vegetariskt på måndagar.” Det är bra! Men i förhållande till den klimatkatastrof vi står inför kan det knappast anses vara aktiva handlingar. Det kan inte ens jämföras med att sätta ett bamseplåster på ett köttsår. Tyvärr.

LÄS MER: Debatt: Kycklingindustrin är inte så klimatsmart som du tror

Jag är övertygad om att det ändå inte räcker om alla i lilla Sverige alltid cyklade. Om vi alltid åt vegetariskt. Om vi källsorterade varenda lilla mjölkpaket. Det räcker inte helt enkelt inte. När resten av världens läder spyr ut gift och gas till förbannelse. När länder som USA öppnar kolfabriker på nytt och när statskärnor i världens alla hörn upphör att existera på grund av alla bilvägar. Betyder det här att vi ska ge upp? Sluta källsortera? Nej. Nej. Nej. Tvärtom! För all del ska vi fortsätta källsortera, för det är en del i det nya hållbara livsstilen som alla kommer behöva anamma för att vi ska kunna leva inom klimatets gränser. Men! Om vi ska rädda klimatet på riktigt, och i förlängningen oss själva, måste något radikalt göras. Inte imorgon, utan idag.

Om vi ska rädda klimatet på riktigt, och i förlängningen oss själva, måste något radikalt göras.

Och varför gör vi då inte det här radikala som behövs? Det beror på flera saker. Till en början, vardagen händer. Barn ska hämtas, det ska tvättas och handlas. Jobbas och pluggas. Vi har helt enkelt inte ork och tid till att rädda klimatet. Något kommer alltid i vägen. Dessutom faller vi för frestelser; black friday, Thailand och julklappar.

För det andra, klimatkatastrofen som vi står inför är för stort för oss som individer att hantera. Hur ska lilla jag kunna sätta mig upp emot bilindustrin, kolkraftverk och politiker från stenåldern som kommer vara döda inom 20 år (hej Trump)? Hur ska jag kunna stoppa Kina, USA och Indien, de tre länder med störst CO2-utsläpp? Jag som enskild kan inte rädda klimatet. Jag är för svag. Och just därför behöver våra politiker rädda klimatet åt oss. De behöver göra de radikala, många gånger obekväma,  förändringarna som vi som enskilda personer inte klarar av. De behöver tvinga in oss och andra länder i fållan, så gott det går. Detta behöver vara deras uppdrag.

LÄS MER: Debatt: Nej alla influencers, flygplansbältet är inte årets accessoar

Vårt uppdrag å andra sidan, förutom vegomåndag, är att beordra våra politiker att rädda klimatet. Vi måste göra som Greta Thunberg och sitta utanför riksdagen. Demonstrera. Klaga högljutt. Med andra ord, använda våra demokratiska rättigheter så att politikerna inte vågar annat än att driva en radikal klimatpolitik.

Att behöva vänta på bussen i kylan är sannerligen allt annat trevligt. Men vem sa att det var behagligt att rädda klimatet?

Och sen, kanske absolut viktigast, när väl våra politiker börjar implementera förslagen som ska rädda klimatet, då kan vi inte sätta käppar i hjulet genom att vägra acceptera dem på grund av att det är obekvämt. Att flyget blir svindyrt är inte kul. Att företag påverkas är inte önskvärt. Att behöva vänta på bussen i kylan är sannerligen allt annat trevligt. Men vem sa att det var behagligt att rädda klimatet? Politiker behöver ta de obekväma besluten. Vi behöver bara acceptera dem.

Hanna Bergwall, student

Om debattören:

Ålder: 23 år.

Ort: Stockholm.

Sysselsättning: Juriststudent. Instagrammar om psykisk ohälsa och jämställdhet på @hannabergwall.

Så här gör du för att debattera i Metro:

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset