Sverige måste vakna upp och se det som jag och så många andra unga ser och upplever varje dag, skriver Moa Lunneborg.
Sverige måste vakna upp och se det som jag och så många andra unga ser och upplever varje dag, skriver Moa Lunneborg.

I dag mår våra unga inte bra och det är tyvärr ingenting jag hittar på för att locka din uppmärksamhet. Var är ni politiker när vi som mest behöver er?, skriver Moa Lunneborg.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I september är det val. Ett val om vem som ska få styra vårt land med hopp om förbättring för vårt samhälle. Vi lyssnar, vi uppmanas och vi övertalas. De lovar, de säger det vi vill höra och de får röster.

Detta blir min första chans till att kunna påverka ett val som förhoppningsvis kommer kunna gynna en hel befolkning. Däremot känns det som att ingenting talar till mig. Jag känner mig liten och bortglömd. Det är som att jag och så många andra inte existerar bland politikernas prioriteringar.

Vill vi inte bli försäkrade om att den yngre generationen håller sig vid liv?

Cirka 40-50 ungdomar under 20 år tar sitt liv varje år. Det gör mig mörkrädd även i dagsljus.

I dag mår våra unga inte bra och det är tyvärr ingenting jag hittar på för att locka din uppmärksamhet. Trots att jag generaliserar så vägrar jag leva i ett samhälle där vi blundar för den tysta men mycket aggressiva psykiska ohälsan. Var är ni politiker när vi som mest behöver er?

Det är mycket som krisar i Sverige i dag. Pensionärer som har det dåligt ställt, poliser som tjänar alldeles för lite och miljön som snart kommer elda upp vår jord. Det är viktiga problem som bör belysas och tas på allvar bland så mycket annat, men det finns också mindre prioriterade frågor som skymmer en trasig sanning.

Psykiatrin är i dag både underbemannad och överfull av patienter. Unga möts av vuxna som säger nej när deras kroppar skriker efter hjälp. Problem förminskas, bortprioriteras och läggs ner vilket skapar en ensamhet som känns större än universums oändlighet hos oss unga i dag. Landets kuratorer på skolorna är ofta bara en person bland flera hundra elever och skolsköterskorna finns bara till på udda datum, klockan kvart i tre när det är fullmåne. Alltså nästan aldrig.

LÄS MER: Debatt: Beslutsfattare måste lyssna på barnen

Våra unga ger till slut upp och i värsta fall tar deras liv slut alldeles för tidigt. Det kan vara din son. Det kan vara din dotter.

Sverige måste vakna upp och se det som jag och så många andra unga ser och upplever varje dag. Om det så ska krävas ett nyp i armen för att faktiskt förstå att detta är verklighet.

Elevhälsan måste snäppas upp, utvecklas och utökas. Det behövs mer trygghet, mer kunskap och fler lyhörda vuxna med utsträckta armar. Framförallt så bör det ske en ökad insats inom elevhälsan. En väntetid hos kuratorn ska inte vara minst en månad. Om hjälp behövs så ska hjälp kunna erbjudas – och det nu, inte senare.

LÄS MER: Debatt: Släpp in män i debatten om våldet mot kvinnor

Cirka 40-50 ungdomar under 20 år tar sitt liv varje år. Det gör mig mörkrädd även i dagsljus. Vi måste börja ifrågasätta det som skapar problemet. Vi måste rädda dessa liv som skriker efter förståelse, hjälp och tid. Vi behöver debatter, vi behöver lyfta upp problemet och vi behöver börja prata för att skapa kunskap. Tystnad föds av okunskap och okunskap föder tystnad.

Vi behöver er politiker. Det är dags för er att rädda livet på min generation.

Moa Lunneborg 

Om skribenten

Ålder: 18 år

Sysselsättning: Gymnasieelev som bloggar på nouw.com/missmoa där hon skriver om sin vardag med sin psykiska ohälsa. 

Hjälplinjer – behöver du någon som lyssnar?

Bris: Barnens rätt i samhället kan man ringa, maila eller chatta till anonymt.
Tel: 116 11. Telefonen är öppen 14-21 alla dagar.
Chatten är öppen 14-21 alla dagar.

Föräldratelefonen: Rikstäckande stödtelefon där du som är orolig för ditt eget eller någon annans barn kan få råd och stöd av psykologer och socionomer. Telefon: 020-85 20 00.

Jourhavande medmänniska: Telefon 08-702 16 80. Har öppet alla nätter mellan kl: 21-06.

Självmordslinjen: Telefon 90101, chatt eller mejl ([email protected]). Har öppet kl: 06-24 varje dag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset