Feminismen kan skapa ett osäkert rättssamhälle för männen, menar Johan Mparmpagiannis.
Feminismen kan skapa ett osäkert rättssamhälle för männen, menar Johan Mparmpagiannis.

"Som jag ser det är vårt land utsatt för en radikal feministisk indoktrinering av sådan magnitud att det kommer skapa ett eko i flera generationer framåt. Det är nog nu", skriver Johan Mparmpagiannis.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Den ursprungliga kamp som feminister fört handlar om att kvinnor ska bli behandlade som jämlikar och med samma rättigheter som män. Det har varit en otroligt viktig och i allra högsta grad legitim kamp för kvinnors frihet samt är det fortfarande i många länder. Men delar av dagens feministiska rörelse har i mina ögon totalt spårat ur. Den genomsyras av dubbelmoral, manshat och en tillbakagång från synen på kvinnan som en stark och självständig individ.

Unga män är inte en privilegierad grupp i dagens samhälle, det är en förlegad syn som enbart sätter käppar i hjulet för ett framgångsrikt jämställdhetsarbete. Alla former av diskriminering ska givetvis motarbetas. Dock inte genom arvsynd. Alla dessa påståenden om fördelar för män måste börja ifrågasättas. Finns det verkligen belägg för dem?

LÄS MER: Debatt: Jag lurade svenska folket med fake news – så skyddar du dig inför valet

Jag tycker att påståendet att det existerar en våldtäktskultur i Sverige är en direkt skymf mot det fria och jämställda samhälle vi byggt upp. En lögn är en lögn oavsett hur många gånger du upprepar den och jag måste undra om Sverige helt har tappat tron på sanningen? Att det sker våldtäkter är inte ett bevis för att det råder en våldtäktskultur lika lite som att förekomsten av stölder är bevis för en tjuvaktig kultur.

I media framställs ofta maskulinitet som något fult och förtryckande. Vi matas med uttryck som ”toxic maskulinitet”, ”mansplaining” eller ”manspreading”. Ord som ”grabbigt” eller ”gubbigt” har kommit att förknippas med något negativt. Begreppet ”tjatsex” har även kommit att förknippas med manligt förtryck, som om det vore en typisk manlig företeelse. Att så är fallet är i alla fall inte min erfarenhet. När en kvinna får motta näthat så hamnar det ofta i kategorin kvinnohat medan en man som blir utsatt blir det på grund av vad han sagt eller gjort. Det är en otroligt framgångsrik strategi för att stärka bilden av kvinnor som offer för misogyni (hat eller förakt mot kvinnor, reds.anm).

LÄS MER: Debatt: Skräm inte bort tjejer från att söka bygg

Det är en milsvid skillnad på att media, politiker och etablissemanget har en tillåtande inställning till misandri (hat eller förakt mot män, reds.anm) jämfört med att enskilda individer ger uttryck för hat. Samhällsbärande institutioner ska väl inte bidra till sexism och diskriminering?

I den allmänna debatten har relationsvåld blivit synonymt med mäns våld mot kvinnor trots att studier visar att det inte alls är så ensidigt. Thomas Bodström tar upp detta i en artikel i Expressen där han lyfter problematiken med att vi inte ens har en könsneutral lagstiftning när det kommer till våld i relationer. Hur kommer det sig att vi i ett land som säger sig prioritera jämställdhet har ett rättsväsende som skiljer på offrets kön?

Förutfattade meningar om manlighet riskerar att äventyra mäns möjlighet till en rättvis prövning. Vi riskerar att dagens negativa mansbild i ännu högre grad påverkar lagstiftning, rättsväsende, polis, socialtjänstens agerande och skolans utformning. Som jag ser det är vårt land utsatt för en radikal feministisk indoktrinering av sådan magnitud att det kommer skapa ett eko i flera generationer framåt. Det är nog nu. Låt 2018 bli ett förändringens år på detta område.

Johan Mparmpagiannis

Om debattören:

Gör: Debattör
Ålder: 38
Ort: Stockholm
Fritidsintressen: Samhällsutveckling, kampsport, aktier och andlighet.

Så här debatterar du i Metro:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset