Regeringen har åstadkommit den enligt oss värsta försämringen för människor med funktionsnedsättning som vi sett i det här landet, skriver Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar.
Regeringen har åstadkommit den enligt oss värsta försämringen för människor med funktionsnedsättning som vi sett i det här landet, skriver Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar.

Sedan regeringen tillträdde har antalet assistansberättigade rasat i allt snabbare takt. Vad vi ser nu är ett stort demokratiproblem, ett brott mot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och en gigantisk tragedi för enskilda drabbade, skriver Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Allt färre har personlig assistans från Försäkringskassan. Sedan regeringen tillträdde har antalet assistansberättigade rasat i allt snabbare takt. Störst är raset i Jönköpings län, där nästan 25 procent färre har assistans i dag i jämförelse med för tre år sedan. Det visar siffror från Försäkringskassan som Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU, begärt ut. I Jämtlands län är det över 15 procent färre assistansberättigade. Även i Kronobergs län, Västerbottens län, Norrbottens län, Hallands län, Östergötlands län och Gävleborgs län är det allt färre assistansberättigade. I inget län har antalet med personlig assistans från Försäkringskassan legat stilla eller ökat.

LÄS MER: Debatt: Sluta med dumheterna – utvisa inte kompetenta människor
Regeringens besparingar i personlig assistans får kritik från många håll. Forskare lyfter att uppgifterna om att flera miljarder kronor ska ha betalats ut felaktigt i själva verket bygger på tvivelaktiga grunder. Läkare slår larm om barn som blir kvar på sjukhus långt efter att de är färdigbehandlade, bara för att familjen inte beviljas personlig assistans för barnet. I en färsk rapport från Socialstyrelsen beskriver kommuner hur familjer nu börjat fundera på att söka gruppbostad för barn eftersom barnet inte beviljas assistans och föräldrarna inte längre orkar. Föräldrar som inte får sova, som inte kan sköta ett jobb.

När regeringen får frågor om neddragningarna inom personlig assistans hänvisas det ofta till domar. Men det är dimridåer. Flera av domarna är gamla och har tidigare inte tolkats så hårt som nu sker. Regeringen säger att lagen inte har ändrats – och det är helt sant. Så vad har då hänt? Jo, Försäkringskassan fick inför 2016 mycket tydliga besparingsdirektiv från regeringen i sitt regleringsbrev. Regeringen har alltså rundat riksdagen, som stiftar lagarna, och gått direkt på myndigheten och med detta åstadkommit den enligt oss värsta försämringen för människor med funktionsnedsättning som vi sett i det här landet. Ett stort demokratiproblem, ett brott mot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och en gigantisk tragedi för enskilda drabbade.

LÄS MER: Debatt: Fem kvinnoförbund går samman för samtycke

Det kan inte få fortsätta så här. Regeringen måste ta sitt ansvar. Det ska vara ordning och reda i välfärden och det är det inte nu. Ge kontraorder till Försäkringskassan – det ska vara behoven som styr, inte snäva besparingskrav! I dag dumsparar man på en kostnadseffektiv reform och det leder till stora förluster samhällsekonomiskt. När föräldrar inte kan jobba för att i stället ta hand om sina barn så förlorar hela samhället på det. Den sittande LSS-utredningen måste få nya direktiv. Som det är nu jobbar den efter att fortsatta besparingar ska göras i personlig assistans, trots att Försäkringskassan redan sparat sammanlagt sju miljarder kronor på två år, med sönderslagna liv som följd.

Det kan inte vara bara pengarna som styr, människor med omfattande funktionsnedsättningar faller idag mellan stolarna, med förfärande resultat. LSS är en rättighetslag som vi i Sverige har kunnat vara stolta över. Andra länder har tittat på vår assistansreform och imponerats. Idag är den sorgligt misshandlad.
Vi kräver: Återupprätta LSS! Ge LSS-utredningen nya direktiv! Styr upp Försäkringskassan!
Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar

Så här gör du för att debattera i Metro:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset