Som läsare och tittare är vi förstås mottagliga för den historieskrivning vi redan känner till när den dyker upp i till exempel media, skriver Mårten Westberg (bilden) och Georgios Gogas.
Som läsare och tittare är vi förstås mottagliga för den historieskrivning vi redan känner till när den dyker upp i till exempel media, skriver Mårten Westberg (bilden) och Georgios Gogas.

Det vi läser och ser i rikstäckande media påverkar hur vi upplever vår stadsdel, skriver Mårten Westberg och Georgios Gogas.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det går väldigt bra för ”Rinkebys stolthet” Akropol basket. Vi ligger tvåa i division 1 och var nyligen väldigt nära att vinna även över ligaledaren, Norrort.

Nu tror du förstås att det är fullt på läktaren när vi har hemmamatch. Det är det inte. Få vet hur bra det går.  Andra är rädda för att gå till våra matcher. Samma sak gäller vår växande ungdomsverksamhet och våra uppskattade evenemang för att bredda idrotten i Rinkeby. Hur vi än ropar så förblir succén en väl dold hemlighet.

Vi är uppriktigt förvånade. Den känslan delar vi med Akropolis fotboll, som i år kom fyra i division 2 norra.

LÄS MER: Debatt: Orosanmälningar är inte lösningen för utsatta familjer

Våra spelare borde vara lokala kändisar, men det är de inte. Det begränsar vår förmåga att inspirera, och därmed rekrytera fler ungdomar till idrotten, och att låta idrotten puffa ungdomar i riktning mot ett bättre liv.

Efter allt det negativa som skrivs om förorten trodde vi det finnas ett uppdämt behov av att skriva och läsa om de bra saker som händer. Det var fel. Det är nog tvärtom.

Kanske är det med stadsdelar som med kändisar. När man har drevet emot sig så finns det ingenting att göra, men till skillnad mot Martin Timell och Jean-Claude Arnault kan Rinkeby eller Skärholmen inte åka till Paris eller medelhavet för att slippa ifrån drevet. Det tråkiga med det är förstås att det påverkar vardagen för 300 000 människor i huvudstadens fattigare förorter. Det vi läser och ser i rikstäckande media påverkar hur vi upplever vår stadsdel.

Kommer du ihåg att klassens busfrö sa något bra på någon lektion? Det hände förstås, men ingen minns det, för det passade inte in i vår bild av henom. Samma sak är det med vår syn på olika stadsdelar.

Läser du bara om mord och brottslighet så har du de glasögonen på dig när du kommer upp ur tunnelbanan. Oavsett om du bor här eller hälsar på. Det gör att vi som samhälle och individer glömmer allt det positiva som händer mellan tunnelbanan och hemmet. Vi glömmer killen i fruktståndet med det unikt stora utbudet till låga priser och barnen som spelar fotboll, men minns den unga killen som står på torget för att sälja hasch.

Hur mycket har du till exempel läst om att ungdomar i förorten väljer bort alkohol och knark? Det är troligen precis likadant i Biskopsgården, Rosengård, Vivalla och Gottsunda. Hur ofta läser du om att majoriteten av våra unga muslimer väljer att vara nyktra, eller att man kan springa barfota på gräsmattorna i de områden som så många av oss är rädda för att besöka? Just där ligger det sällan glaskross från ölflaskor. Det är riskabelt i parken mitt i stan, men är tryggt i förorten. Här är det istället kanadagässens äckliga fågelbajs som gör att folk tvekar att springa barfota.

LÄS MER: Debatt: Farhiya Feysals vinnardikt från poesitävlingen Ortens bästa poet

Som läsare och tittare är vi förstås mottagliga för den historieskrivning vi redan känner till när den dyker upp i till exempel media. Det är så alla fördomar fungerar. Kommer du ihåg att klassens busfrö sa något bra på någon lektion? Det hände förstås, men ingen minns det, för det passade inte in i vår bild av henom. Samma sak är det med vår syn på olika stadsdelar. Där behöver vi som läsare och tittare hjälp av journalister. Slå hål på våra fördomar om förorterna. Skriv om skiten, men skriv också om det som är bra.

Mårten Westberg, ordförande i Akropol Basket och Rinkeby Run
Georgios Gogas, sportchef i Akropolis IF

Rinkeby Run och Akropol Basket

Rinkeby är en stadsdel i Västerort inom Stockholms kommun, det är en miljonprogramsförort.

Idrottsföreningen Rinkeby Run använder idrotten som bro över segregationens gränser.  Genom löpningen förbättrar de hälsan och skaffar oss ett kontaktnät i rikare delar av staden.

Akropol Basket är Rinkebys största, mest framgångsrika och kända idrottsklubb.

Så gör du för att debattera i Metro:

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset