Kristina Berg, Jessica Hallbäck och Roshanak Fatahian.
Kristina Berg, Jessica Hallbäck och Roshanak Fatahian.

Kvinnornas kamp handlar inte bara om att sluta bli tagna på rumpan eller annat liknande som redan är olagligt. Det handlar också om att kvinnor blir nedtryckta av små saker dagligen. Vi sammanställt en lista på hur du som man kan ändra saker i din vardag som gör stora förändringar för kvinnorna på din arbetsplats, skriver Kristina Berg, Jessica Hallbäck och Roshanak Fatahian.

Detta är en debattartikel. Det är personerna som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det är en kamp att vara kvinna och det har det varit länge. I höstas blev det uppmärksammat med hashtagen #metoo som blev starten för flera behövliga förändringar. Hur ser det ut på arbetsplatserna runt om i landet, har uppropen gett effekt?
Kvinnornas kamp handlar inte bara om att sluta bli tagna på rumpan eller annat liknande som redan är olagligt. Det handlar också om att kvinnor blir nedtryckta av små saker dagligen. Att en som kvinna får irrelevanta kommentarer om utseende, inte blir hörda på möten, blir tilldelade obefogade arbetsuppgifter eller får smyga med tampongen för att skämmas över det mest naturliga som finns.

LÄS MER: Debatt: Ge din nya bebis samma förutsättningar som dina andra barn

Vi kan kalla det för mikrokränkningar, inte för att det är mindre kränkande än rent sexistiska kränkningar men för att det är så vanligt förekommande att en knappt märker dem. När saker faller utanför lagen är det upp till dig som man att förändra ditt beteende på din arbetsplats. Vi vill att du kort sagt ska lyssna på kvinnor, utmana dina privilegier, reflektera över ditt eget beteende och inte hålla andra män bakom ryggen. För att göra det supertydligt har vi sammanställt en lista på hur du som man kan ändra saker i din vardag som gör stora förändringar för kvinnorna på din arbetsplats:

1. KVINNOR DUGER PRECIS SOM DE ÄR
Nämn aldrig en kvinnas utseende i ett jobbsammanhang eftersom det aldrig är relevant.

2. KVINNOR BEHÖVER INTE VARA TREVLIGA MOT MÄN SOM GÖR DEM OBEKVÄMA
Var uppmärksam på din omgivning och på vad som sägs av andra män. Kom ihåg att om något inte känns helt rätt är det troligtvis fel trots att du själv inte påverkas. Säg ifrån eftersom tystnad är lika med acceptans.

3. HENNES FRAMGÅNG ÄR INTE DITT MISSLYCKANDE
Kvinnor avbryts konstant under möten och männen är de som tar mest plats, ända från klassrummet till arbetsplatsen. Lyft fram det som dina kvinnliga kollegor säger exempelvis genom att inleda en mening med “som hon sa…”

LÄS MER: Debatt: Sänk trösklarna till första bostaden

4. VARJE KVINNA SKA VETA ATT HENNES RÖST KAN FÖRÄNDRA VÄRLDEN
Se till att alla har fått samma fakta och information i ett projekt så att de har rätt förutsättningar för att kunna göra skillnad och ett bra jobb.

5. MÄN STRESSAR IHJÄL KVINNOR
Kvinnor är utbrända i större utsträckning än män eftersom de på många sätt måste jobba hårdare för att göra karriär och dessutom tar större delen av ansvaret i hemmet. Ta ditt ansvar och tilldela inte kvinnor arbetsuppgifter som inte är deras. Värdesätt kvinnors arbete lika mycket som mäns. Lever du som man tillsammans med en kvinna? – Dela ansvaret i hemmet.

#metoo och dess upprop ska inte bara bli ihågkomna som trendande hashtags, utan som en start på en rörelse som förändrade livet för kvinnor. Vi hoppas att det här är starten på en tid när vi ser männen backa och kvinnorna lyftas som de stjärnor de är utan att behöva jobba dubbelt så mycket och behöva vara dubbelt så bra som det motsatta könet. Låt oss se detta som startskottet på en ljus jämställd framtid och ett ypperligt tillfälle att förbättra våra arbetsplatser för alla!

Jessica Hallbäck, konstnär

Kristina Berg, Business Designer, Alchemy

Roshanak Fatahian, Business Director, Alchemy

Om debatten:

På tjänstedesignbyrån Alchemys väggar sitter feministiska konstverk på väggarna efter metoo. Detta för att påminna alla som vistas i lokalen om hur det faktiskt är att vara kvinna på en arbetsplats och hålla debatten ständigt närvarande. Konstverken av Jessica Hallbäck går under namnet ‘Systerskapet ser dig’. De påminner kvinnor om hur de blir behandlade och män om hur de behandlar kvinnor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset