"Genom att ta ansvar för Sverige och tackla elefanten i det politiska rummet, EU, skulle Moderaterna kunna sopa banan med rivalerna", skriver omvärldsstrategen och nationalekonomen Mark Brolin.
"Genom att ta ansvar för Sverige och tackla elefanten i det politiska rummet, EU, skulle Moderaterna kunna sopa banan med rivalerna", skriver omvärldsstrategen och nationalekonomen Mark Brolin.

Moderaternas nya partiledare Ulf Kristersson skulle kunna sopa banan med rivalerna genom att tackla elefanten i det politiska rummet, EU. Annars finns all anledning att tro att Sverigedemokraterna, Sveriges i dag enda stora EU-kritiska parti, permanent seglar förbi Moderaterna som Sveriges näst största parti, skriver Mark Brolin.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Få betvivlar i dag att det var positivt för Sverige – politiskt och ekonomiskt – att arbetarklassen en gång i tiden växte fram som motvikt till högerns makthegemoni. Detta trots att dåtidens (höger)etablissemang ropade otryggt och radikalt. Många kan också skriva under på att det återigen var bra för Sverige – politiskt och ekonomiskt – att socialdemokratins makthegemoni bröts på 1970-talet. När ekonomin krisade, LO krävde löntagarfonder och Astrid Lindgrens skattenota översteg hundra procent visste väljarmajoriteten att det socialdemokratiska projektet drivits för långt. Detta trots att det nu var (vänster)etablissemanget som ropade otryggt och radikalt.

En god tumregel som håller i alla politiska väder är just att erbjuda kraftfull motvikt till alla dominerande politiska maktcentrum. Hög maktkoncentration utmynnar alltid, oavsett vilken ideologi som omhuldas, i såväl överdriftspolitik som åsiktsdominans. Många väljare vet att Europaprojektet utvecklats till något helt annat – större och sämre – än vad som utlovades i 1994 års folkomröstning om svenskt EU-medlemskap. Hur bemöts då kritiker av nutidens (EU-)etablissemang? Jo, på samma sätt som alltid när ens egen maktställning hotas: otryggt och radikalt.

LÄS MER: Debatt: Därför borde även svenska folket få rösta om vi ska lämna EU

Missnöjespartier som Sverigedemokraterna och tyska AFD är symptom, inte orsak, till EU:s överexpansion samt vidhängande politiska kaos. Om någon tvivlar så titta bara på Ukip:s kollaps efter att britterna röstat för Brexit.

Receptet för att återställa det politiska och ekonomiska lugnet är egentligen solklart. Bryt EU:s makt- och tolkningsmonopol genom att återtransferera politisk makt till medlemsstaterna; och därmed till Europas väljare. Inga politiska och ekonomiska problem är större än att dessa går att lösa men det kräver en fri och öppen debatt. Vilket alltid stått i motsatsställning till en farlig massa makt på ett ställe.

En gång i tiden var Moderaterna det svenska parti som mer än andra erbjöd motvikt till överstatlighet. Därför är det inte så lite ironiskt att Carl Bildt och Gunnar Hökmark, utrikesnestorerna som i dag vurmar om EU nästan reservationslöst, själva byggde karriär genom att ta strid mot överstatlighet. Visst, deras EU-stöd beror en hel del på att dessa initialt betraktade Europaprojektet som motvikt till socialdemokraternas makthegemoni. Det som främst behövs i dag är motvikt till Bryssels makthegemoni. Oavsett hur många EU-experter som påstår att Armageddon följer om inte Sverige fortsätter att agera som EU:s duktigaste satellitstat.

LÄS MER: Debatt: Undvik nästa SD – genom att integrera svenskar

Genom sitt partiledarskifte har nu Moderaterna ett gyllene tillfälle att lägga om sin EU-politik i linje med partiets huvudtradition. Genom att ta ansvar för Sverige och tackla elefanten i det politiska rummet, EU, skulle Ulf Kristersson kunna sopa banan med rivalerna. Om partiledningen i stället fortsätter att mumla garderande så finns all anledning att tro att Sverigedemokraterna, Sveriges i dag enda stora EU-kritiska parti, permanent seglar förbi Moderaterna som Sveriges näst största parti.

Mark Brolin

Fakta om debattören

Omvärldsstrateg, nationalekonom och författare till den i Storbritannien utgivna boken ”A State of Independence: Why the EU is the Problem not the Solution” (Endeavour Press 2016).

Utkommer med svensk EU-bok under 2018.

Bor i London.

LÄS MER: Så här debatterar du i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset