Fånga upp pappor/partners på MVC och BVC. Det finns redan goda exempel på hur detta görs med hjälp av pappa-samtal, skriver Amanda Netscher.
Fånga upp pappor/partners på MVC och BVC. Det finns redan goda exempel på hur detta görs med hjälp av pappa-samtal, skriver Amanda Netscher.

Den psykiska ohälsan hos män är ett av våra viktigaste samhällsproblem att lösa, skriver Amanda Netscher, sociolog.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Nyss hemkommen från BB efter att ha fött mitt första barn, sitter jag i soffan och möts av nyheten att en pappa tagit livet av sina två små barn och sig själv. Han har dessutom tillkännagjort detta på sociala medier strax innan – att han är på väg och han skriker efter hjälp. För någonstans vill han nog inte dö, han vet bara inte hur han ska få livet att gå ihop och ser detta som den enda utvägen. Med i hans mörker får två små barn följa med och lämnar oss resterade kvar med frågan hur detta tragiska kunde ske?

70 procent av alla självmord begås av män.

Så många män som tar livet av sig, medan kvinnorna runtom lider. Mamman, hur ska hon gå vidare nu? Jag gråter där i soffan och känner hur min ömma kropp fylls av sorg mitt i all glädje.

70 procent av alla självmord begås av män. Kvinnorna begår inte självmord i samma utsträckning, men lämnar hemmen och relationerna för att de inte orkar eller för att de söker andra liv. Kanske för att de vill leva utan psykisk ohälsa som fullständigt tar över deras vardag?! Där de själva blir offer för utbrändhet och stressrelaterade sjukdomar. Destruktiva maskulinitetsnormers betydelse för mäns mående har dessutom pekats ut av den amerikanska organisationen APA. Det finns numera i deras riktlinjer att psykologer ska ha med detta i arbetet med pojkar och män.

Jag blir tagen av nyheten, men min bebisbubbla och fokus på det nya föräldraskapet tar vid. Bubblan bryts med jämna mellanrum eftersom vi likt många andra också lever med psykisk ohälsa i vår familj. Jag ser var det brister i olika samhällssystem och varför det kan gå så långt för vissa, framförallt pappor, att det väljer att avsluta sina och andras liv. Föräldraskapet är en sådan arena där det brister och är ojämlikt.

LÄS MER: Debatt: Inför en obligatorisk föräldrautbildning

Som förespråkare av tidigare insatser för olika typer av prevention, alltså insatser före någon tar sitt liv eller blir missbrukare, kriminell eller våldsutövare, skulle jag önska flera saker. Inte minst att min son slapp ärva ett destruktivt liv efter många andra män på denna planet. Det är ett omöjligt uppdrag för enbart en mamma att axla – jag inser det. Och jag vet också att jag är en skyddande faktor i min sons och mina bonusbarns liv.

Till min hjälp som nybliven biologisk mamma hade jag hoppats att inte minst politiken och den nya regeringen gick ihop kring en sak för att lösa en av våra största samhällsutmaningar: den psykiska ohälsan hos män. För den går att förebygga och upptäcka långt före det är för sent.

Hade jag ingått i Löfvens regering hade jag sett till att föräldraskapet hade fått än mer fokus:

1. Ge alla föräldrar möjligheten att gå på föräldraskapsträffar. Det finns flera evidensbaserade föräldrastöd. Gör dem obligatoriska i kommunerna (det ska vara ett krav att de ska tillhandahållas) och se till att tillgängliggöra dom särskilt för pappor och för nyanlända/asylsökande.

2. Fånga upp pappor/partners på MVC och BVC. Det finns redan goda exempel på hur detta görs med hjälp av pappa-samtal. Upptäck och ge insatser direkt till de som behöver.

3. Särskilt samordnat stöd till föräldrar med barn som har funktionsnedsättningar. Inte sällan har föräldern själv utmaningar. Här behöver papporna inkluderas än mer för att uppnå jämlikhet.

Ge föräldraskapet plats för en mer hållbar och jämlik värld – där fler pappor ges möjligheten av att vara goda föräldrar och viktiga vuxna i våra barns liv!

Amanda Netscher, sociolog med fokus på tidig prevention, mamma och partner

LÄS MER: Debatt: Köna inte barnen innan födseln

Så gör du för att debattera i Metro:

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset