Dagens debattör skriver att orsaken till gängkriminalitet är utanförskap.
Dagens debattör skriver att orsaken till gängkriminalitet är utanförskap.

Jag blir trött och förbannad över politikernas strutsbeteende. Jag skulle vilja se en storsatsning i våra utsatta områden, skriver frilansjournalisten Christer Renlid.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det är bara början på det nya året. Men hittills har flera personer dött till följd av skjutningar runt om i landet. Flera av skjutningarna tros ha kopplingar till gängkriminalitet. Regeringen är hårt pressad och Stefan Löfven lovar hårdare tag ivrigt påhejad av Alliansen. Sverigedemokraterna har förklarat krig mot den organiserade brottsligheten och föreslår att militär skall kunna sättas in i de mest utsatta områdena för att komma till rätta med problemen. Våra politiker försöker slå världsrekord i vem som är hårdast mot gängen och de populistiska förslagen avlöser varandra

LÄS MER: Debatt: Legalisera droger för missbrukarnas skull

Jag blir trött och förbannad över politikernas strutsbeteende – de kör huvudet i sanden och ingen vill ta ansvar för en långdragen misslyckad integrationspolitik från både höger och vänster. Varningslamporna har lyst rött för länge sedan. I de områdena som nu kallas för de särskilt utsatta och farligaste platserna i Sverige, där har hoppets stjärna släcks för länge sedan. Där är arbetslösheten hög, trångboddheten omfattande, framtidsutsikterna dystra och skolorna lågpresenterande. De unga rekryteras till droger och kriminella nätverk i tidig ålder.

Paniken och rädslan får aldrig vinna över modet att faktiskt våga göra det som på sikt är det rätta. De kortsiktiga och populistiska förslagen måste få ett slut. Det är dags att börja debattera orsakerna till brottsligheten i stället för att släcka tillfälliga bränder med olika typer av straffskärpningar.

Orsaken till den växande gängkriminaliteten i våra utsatta områden är enligt mig segregation. Som jag ser det har Sverige aldrig tidigare varit så rikt, aldrig tidigare har klyftorna varit så stora eller våldet så grovt. Vi kan inte neka att det socioekonomiska utanförskapet är grunden till problemen. Vi måste skapa förutsättningar för ungdomar som är på väg att välja fel väg i livet. Stadsdelarna är separerade och ungdomarna bygger upp sitt eget system. Människor har, beroende på var de bor, olika möjligheter i livet. Det måste politikerna ändra på. Ett rättvisare samhälle bygger på allas lika värde.

LÄS MER: Debatt: Dina råd om mitt barn är lika hjälpsamma som en böld i arslet

Skolorna i de utsatta områdena måste få mer resurser och höja sig avsevärt. Skolan är en viktig plats där elever och lärare måste känna sig tryggare. Förutom lärare måste det finnas resurspersoner som kan stötta och vägleda elever. Bostadsområdena måste bli mer attraktiva. Det måste skapas fler arbetstillfällen. Ungdomsarbetslösheten måste sjunka ytterligare. Behandlar man vissa områden som andrahandsortering så skapar man ett utanförskap som i sin tur kan leda till ökad kriminalitet. Det är precis det som händer i Sverige i dag. Jag skulle vilja se en storsatsning i våra utsatta områden. Ett integrerat arbete mellan staten, kommuner och civilsamhället. Bryter inte politikerna utanförskapet som är grundbulten till problemen – så hjälper det inte inte med fler poliser eller strängare straff i världen.

Christer Renlid, frilansjournalist

 

Om skribenten

  • 50 år
  • Från Stockholm
  • Frilansjournalist

Så här gör du för att debattera i Metro:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset