"Vi behöver mer och mer för att fylla tomheten tills det till slut blir ohanterligt", skriver Patrik Wincent.
"Vi behöver mer och mer för att fylla tomheten tills det till slut blir ohanterligt", skriver Patrik Wincent.

"Shoppingmissbruk är i mina ögon ett missbruk som på ett sätt hejas på av samhället och staten", skriver Lyxfällanprofilen Patrik Wincent.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Shoppingmissbruk har ökat kraftigt de senaste åren och det har har blivit mycket enklare att falla in i det tack vare internet och snabblån. Du behöver inte ens gå ut få en kick längre.

Alla former av beroende och missbruk har en orsak. Det vi ser är bara symtomen. Shoppingmissbruk är ett av missbruken som är enklast att dölja, man ser inte på en person att just den missbrukar, det vill säga förrän det är försent. När skulderna kastar ut dig från hemmet och du sitter i skuldfällan resten av sitt liv.

Många får en kick av att handla nya saker, utan att vara beroende eller missbrukare på något sätt. Det känns skönt helt enkelt och det är så klart okej. Men så finns det de som tar det ett snäpp längre, som inte kan låta bli, som struntar i om de faktiskt har råd eller ens behöver köpa något. De som missbrukar.

LÄS MER: Debatt: (L): Ditt politiska engagemang behövs i dag, inte dagen efter valet

Shoppingmissbruk är i mina ögon ett missbruk som på ett sätt hejas på av samhället och staten. För att det ska gå bra samhällsekonomiskt och personligt måste vi köpa mer, följa trender, ha de finaste och dyraste kläderna, äta ute, ha den senaste tekniken, den där fina bilen och så vidare. Skuld och shopping har blivit en levnadsstandard.

Tack vare tidningsreportage och tv-program har många fler blivit medvetna om detta nya fenomen som är en bieffekt av vårt konsumtionssamhälle. Många människor låter shoppingen bli som en väldigt kostsam och destruktiv behandling mot mer djupgående psykiska problem, menar forskarna. Shoppingberoende går att jämföra med andra typer av beroenden och kan få ödesdigra konsekvenser.

LÄS MER: Debatt: Vi utmanar politiker och andra företag att satsa för integration

De senaste åren har jag och andra som jobbar med missbruk märkt en kraftig ökning av just shoppingmissbruk och jag tror att tekniken och sociala medier är en av orsakerna till det. Det har blivit enklare helt enkelt. Vi kan handla saker från butiker, grossister och fabriker i hela världen, gå på auktioner, handla låtsasmynt i mobilen så att vi kan låsa upp en ny bana i ett mobilspel eller handla saker till en fiktiv person där vi leker att vi är bönder. För de flesta är det här ett naturligt sätt att slå ihjäl tid på, men för vissa handlar det om att döva den där klumpen i magen.

Vi flyr ofta  in i saker för att undvika jobbiga känslor. På det sättet lyckas vi förändra vårt tillstånd kortsiktigt, men tyvärr är det dömt att misslyckas på längre sikt. Precis som med alla andra typer av beroenden behöver vi mer och mer för att fylla tomheten tills det till slut blir ohanterligt och vi kraschar på olika sätt. Nästa gång du är ute på nätet och vill handla något online, ta några minuter och fundera på det. Du kanske kan sova på saken och se om du fortfarande vill ha det på morgonen. När vi stänger av våra telefoner och går ut i stället så köper vi inte lika mycket.

När du ligger på dödsbädden kommer du knappast tänka tillbaka på att du var först i vänskapskretsen med den senaste telefonmodellen. Ju mer du fokuserar på det materiella, desto större hål kommer du att gräva för dig själv.

Patrik Wincent

Om debattören:

Namn: Patrik Wincent
Gör:
Terapeut, författare och programledare för Lyxfällan

Så här gör du för att debattera i Metro:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset