Att vara fet utan att skämmas är problematiskt och väcker känslor. Kroppskomplex är mer regel än undantag. Så är det och så har det alltid varit, skriver dagens debattör.
Att vara fet utan att skämmas är problematiskt och väcker känslor. Kroppskomplex är mer regel än undantag. Så är det och så har det alltid varit, skriver dagens debattör.

Människor som sprider hat och fettförakt liv sina liv inom små ramar. I en liten värld är det lättare att störa sig på folk i sin omgivning och åsiktsbajsa, än att se världen ur olika perspektiv, Anna Suvanna Davidsson, känd i sociala medier som Apan satt i granen.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Hurra det är sommar! Släpp kroppen fri. Stek dig i solen, känn dig fantastisk och vacker i den korta kjolen. Låt gäddhänget dallra eller sexpacket beundras. ”Bla, bla, bla. Gäsp, gäsp, gäsp. Kroppen, kroppen, kroppen”. Är du en av alla människor som tröttnat på det ständiga kroppsfokuset runt om oss?

”Jag är så förbannat trött på att feta människor rättfärdigar sin fetma”, skrev en människa eller ett troll (inte alltid lätt att urskilja) anonymt på ett debattforum. Fler människor (eller troll) hakade på i en dramatisk kör som sjöng högt och lågt med fettföraktets äckliga klang.

LÄS MER: Debatt: Ett hål i magen efter förlossningen verkar inte spela någon roll

När det kommer till kroppsångest är jag lyckligt förskonad, trots att jag bär på fyrtio kilos övervikt och så till vida är en rejäl kloss. Jag skäms inte för min kropp och har inga problem att visa mig naken på naturistbadet i Ågesta utanför Stockholm, där jag hellre än helst tillbringar mina sommardagar sedan ett par år tillbaka.

Att vara fet utan att skämmas är problematiskt och väcker känslor. Kroppskomplex är mer regel än undantag. Så är det och så har det alltid varit.

Svärmorsan som tittar anklagande på dig när du lägger en extra stor klick av den hemgjorda aiolin på tallriken mår förmodligen inte bra i sitt eget liv.

Jag har funderat mycket på varför samt hur vi kan försöka komma till rätta med kroppsångest. Hur går det till? Hur blir man bekväm i sin kropp? I mitt fall handlade det om ett uppvaknande samt att jag började stå upp för mig själv som person.

1. Du är unik. Det må finnas människor som påminner om din i kroppsform eller personlighet. Men: ”Det finns bara en av dig och det är du”, som gruppen X-models sjöng 1981.

2. Inse att folk som sprider fettförakt lever sina liv inom små ramar och har svårt att förstå sådant som inte ryms i deras box. I en liten värld är det lättare att störa sig på folk i sin omgivning och åsiktsbajsa, än att se världen ur olika perspektiv. Svärmorsan som tittar anklagande på dig när du lägger en extra stor klick av den hemgjorda aiolin på tallriken mår förmodligen inte bra i sitt eget liv. Gläd dig åt att du ligger med hennes unge och att den personen förhoppningsvis älskar dig och din kropp som du är.

3. Folk är självcentrerade egoister. Ingen ser att du har fixat ditt hår i en evighet. Folk är alldeles för upptagna med sitt eget. Det kan vara svårt att tänka så, men fundera på hur du ser på människor i din omgivning. På samma sätt som du ser på din granne, kollega, busschaufför, på samma sätt ser grannen, kollegan och busschauffören på dig. En människa. En helt vanlig människa.

Kroppskomplex handlar i det stora hela om att vara rädd för andra människors åsikter samt rädslan att inte passa in i normen. Strunta i normen. Det är läskigt men du kommer må bra av det på sikt. Lev livet. Det må låta klyschigt men en vacker dag är du död och då är det för sent att njuta av livets goda.

Anna Suvanna Davidsson, författare och lärare

Om debattören

Namn: Anna Suvanna Davidsson.
Ålder: 37 år.
Bor: Stockholm
Gör: Författare och folkhögskolelärare. Känd som @apansattigranen på instagram där hon har nära 30 000 följare.

Så gör du för att debattera i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset