De flesta skulle aldrig låta motorn i bilen stå på medan vi går ut och gör ett ärende eller kasta ut våra hushållssopor genom fönstret, det vore ansvarslöst och rent oacceptabelt. Av samma anledningar bör vi vänja oss vid att inte slänga mat som fortfarande går att äta, skriver Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Elsa Bernadotte, Ludvig Berling och Mattis Larsson från Karma.
De flesta skulle aldrig låta motorn i bilen stå på medan vi går ut och gör ett ärende eller kasta ut våra hushållssopor genom fönstret, det vore ansvarslöst och rent oacceptabelt. Av samma anledningar bör vi vänja oss vid att inte slänga mat som fortfarande går att äta, skriver Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Elsa Bernadotte, Ludvig Berling och Mattis Larsson från Karma.

Under den här veckan lyfter Metro i samarbete med Way Out West fem frågor som även kommer att diskuteras under WOW Talks – en scen för samtal och diskussion under festivalen i Göteborg. I dag skriver företrädare för appen Karma om vårt matsvinn.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

1,3 miljarder ton, så mycket mat slänger vi varje år. Det motsvarar en tredjedel av all mat som produceras i världen och nära hälften av denna mat hade kunnat ätas istället för att slängas. Måste vi vara så slösaktiga med maten?

De flesta av oss är nog överens om att matsvinn är ett allvarligt resursslöseri, men vad många inte tänker på är i vilken utsträckning detta skadar vår miljö. Den ätbara maten vi slänger är lika skadlig för miljön som koldioxidutsläppen från en halv miljard bilar, varje år. Matsvinn är ett av våra stora miljöproblem och kanske är det också vårt mest onödiga. Men att det är ett onödigt problem är precis vad som gör att vägen till en lösning är hoppfull, och med ny teknik och nya vanor kan vi åstadkomma en förändring.

LÄS MER: DEBATT: Pride handlar inte bara om fest – utan även om den dagliga kampen

Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan, vid produktion, distribution och konsumtion. För oss som konsumenter är ett viktigt steg att uppmärksamma och ifrågasätta beteenden som vi idag gör av gammal vana för att kunna rädda den mat vi faktiskt inte behöver slänga. Många hanterar ett paket mjölk som om det vore råttgift om bäst-före-datumet passerat, anser en banan som oätlig på grund av några bruna fläckar på skalet eller slänger gårdagens rester för att man idag är sugen på någonting annat. Vi kan ha råd att slösa med våra resurser men planeten har inte råd med att vi gör det. De flesta skulle aldrig låta motorn i bilen stå på medan vi går ut och gör ett ärende eller kasta hushållssopor genom fönstret, det vore ansvarslöst och rent oacceptabelt. Av samma anledningar kan vi inte fortsätta att slänga mat som fortfarande går att äta.

LÄS MER: Debatt: Det brinner i mig när jag ser hur lata vi blir av städhjälp

Men, eftersom vi inte ser en direkt negativ effekt av vårt beteende är det lätt att tänka “Vad spelar det för roll om jag slänger de här resterna, det är ju inte det som är det stora problemet”. Ett sådant till synes icke-problem lokalt blir snabbt ett miljöproblem globalt när miljontals människor tänker likadant. Detta innebär dock att vi tillsammans också har makten att göra stora förändringar; där förändringen börjar hos oss och hos dig. Små förändringar på lokal nivå innebär tillslut till en förändring på global nivå. Låt oss bestämma att vi inte accepterar att det slängs mat som går att äta, varken av oss själva eller av andra, och att vi istället gör vad vi kan för att rädda mat. Köp några av de mindre fina grönsakerna i butiken, lukta och smaka på maten vars bäst-före datum har passerat och försök att vara mindre kräsen i valet av rester till middag. En sak är säker: om vi alla slutar slösa lite så hjälper vi miljön mycket.

Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Elsa Bernadotte, Ludvig Berling och Mattis Larsson, grundarna bakom appen Karma.

Om debattören

  • Karma är en digital lösning som hjälper restauranger och butiker att minska sitt matsvinn.
  • Kunden kan köpa mat som riskerar att slängas från restauranger, caféer, bagerier och butiker till ett billigare pris.
  • Grundades 2015.

LÄS MER: Vill du också nå ut till en miljonpublik? Läs här om hur du debatterar i Metro.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset