Finns nog ingen som kan dra slutsatsen att den här gruppen av invandrare inte är en fantastisk investering för vårt land, skriver Centerpartiets riksdagskandidater Alireza Akhondi och Alfred Askeljung.
Finns nog ingen som kan dra slutsatsen att den här gruppen av invandrare inte är en fantastisk investering för vårt land, skriver Centerpartiets riksdagskandidater Alireza Akhondi och Alfred Askeljung.

Kompetensutvisningarna kastar ut människor i osäkerhet och i vissa fall till livshotande länder och områden. Dessutom dränerar utvisningarna företag på välbehövlig kompetens mitt i en brinnande högkonjunktur. Det här måste få ett slut, skriver riksdagskandidaterna Alireza Akhondi och Alfred Askeljung, Centerpartiet.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Kompetensutvisningarna kan inte ha undgått någon. Om det inte är en VD som utvisas för att ha räddat företaget så är det en extraarbetande duktig student som inte får stanna på grund av en teknikalitet. Man kan ha olika åsikter om migrationspolitiken, men de allra flesta tycker nog att det är helt självklart att duktiga människor som gör rätt för sig ska kunna bygga en framtid i Sverige. Så är det inte idag.

Migrationsöverdomstolen kom i december 2017 med två prejudicerande domar som upplevdes som en tidig julklapp för alla oss som tycker att det är vansinnigt med utvisningar av människor som arbetar och betalar skatt och bidrar till vår gemensamma välfärd. Svenska företag förlorar varje år kompetenta medarbetare från länder utanför EU på grund av ganska små missar från arbetsgivarens sida. Det kan handla om försäkringar som inte betalats, eller att den anställde tagit ut för lite semester. Det senaste året har dock utvisningarna av högkvalificerade arbetskraft ökat lavinartat, nästan 200 procent jämfört med 2016 enligt en rapport från Almega.

LÄS MER: Debatt: Jag tycker asylsökande som ljuger om sin ålder ska straffas – det gör mig inte till rasist

Detta i en tid där Sveriges Kommuner och Landsting, Svenskt Näringsliv och många företag larmar om skriande brister på kompetenta medarbetare på svensk arbetsmarknad. Fortsätter detta kommer vi se en våg av företag som tvingas skära ner eller flytta sina verksamheter utomlands. Nu måste Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringen hålla sitt löfte om att förändra lagstiftningen och snarast möjligt stoppa dessa vansinniga utvisningar. Under tiden bör vi ge dessa hårt arbetande människor möjlighet att stanna, detta genom en allmän amnesti vid förlängning av arbetstillstånd.

LÄS MER: Debatt: Vi volontärer orkar snart inte mer

Sverige har allt att tjäna på att vara ett öppet och välkomnade land och allt att förlora på att utvisa duktiga människor. Att svenska företag kan rekrytera kompetenta medarbetare är avgörande för Sveriges konkurrenskraft. När kompetensen inte finns inom landet väljer vissa företag att rekrytera från utlandet. Att detta kan ske med utgångspunkt i företagens kompetensbehov och på ett rättssäkert sätt ligger i allas intresse. Därtill genererar arbetskraftsinvandrare över tio miljarder  i intäkter till statskassan och välfärden, enligt Svenskt näringsliv. Vi kan inte låta oenigheter kring asylinvandringen styra debatten kring arbetskraftsinvandringen. Det finns nog ingen som kan dra slutsatsen att den här gruppen av invandrare inte är en fantastisk investering för vårt land.

Alireza Akhondi, riksdagskandidat Centerpartiet Stockholms län

Alfred Askeljung, riksdagskandidat Centerpartiet Stockholms stad

Om debattörerna:

Alireza Akhondi är 37 år från Danderyd. Har tidigare arbetat som integrationschef i Vansbro kommun.

Alfred Askeljung är 27 år från Stockholm. Arbetar med regionplanering för Centerpartiet i Stockholms läns landsting.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset