Hur gör föräldrar för att få livspusslet att gå ihop? Det undrar Arlene Stridh.
Hur gör föräldrar för att få livspusslet att gå ihop? Det undrar Arlene Stridh.

Det sker väldigt mycket skammande av oss föräldrar. Speciellt mycket uttrycks det om vad vi mammor borde göra, säga, rodda, fixa, tycka och tänka. Varför är det så?, undrar Arlene Stridh.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Förr i tiden var det inget konstigt med att barnen stannade hemma med sin mamma medan pappan var iväg på jobb. I dag höjs det inte heller några ögonbryn om en pappa väljer jobb eller utbildning framför att vara hemma. “Det finns ju förskola!” och “barnen har ju i alla fall sin mamma” överslätar omgivningen accepterande. Men om mamman är den som prioriterar sin karriär – varför skaffade hon då barn över huvud taget?

Jag är 30 år och pluggar heltid på universitetet, en utbildning som kommer att vara viktig i mitt framtida jobbsökande. Utbildningen är tre år lång och jag veckopendlar till Kalmar, något jag är extremt trött på efter snart ett år. En vanlig vecka är jag borta söndag eftermiddag till torsdag eftermiddag, och resten av veckan är det barnens pappa som får rodda allt. Väckning, påklädning, lämning/hämtning på förskolan, utfodring och läggning. Det känns som att jag aldrig är hemma och på torsdagseftermiddagen när jag längtar efter att få hämta och göra helg, får jag en lapp på förskolan om att det snart är sportlov.

“Shit! Är det lov nu igen?” hinner jag tänka och läser en härligt skammande, kursiv text om att barn ska ha rätt till fritid och rekreation.

“Shit! Är det lov nu igen?” hinner jag tänka och läser en härligt skammande, kursiv text om att barn ska ha rätt till fritid och rekreation. Texten lyckas med sitt uppdrag: Att ge mig dåligt samvete. Att tiderna kommer att vara samma som alltid under sportlovet handlar ju så klart inte om att jag är universitetsstudent och inte har samma lov som skolbarn, det handlar om att jag är en dålig mamma som inte vill umgås med mina barn. Eller hur ska jag egentligen tolka en sådan text?

Det enda lovet jag har är sommarlovet, och under de månaderna har jag ingen inkomst om jag inte jobbar. Det innebär att trots att barnen är hemma med sin pappa för sin fritid och rekreation så måste jag jobba. Alltså, hur gör föräldrar för att få livspusslet att gå ihop? Hur gör föräldrar som inte har någon medförälder? Förväntas de kunna ge sina barn lika mycket fritid och rekreation eller skammas de till tystnad?

LÄS MER: Debatt: Jag är orolig för vad mina söner kan utsätta andra för

För det sker väldigt mycket skammande av föräldrar, i synnerhet online. Speciellt mycket uttrycks det om vad vi mammor borde göra, säga, rodda, fixa, tycka, tänka. Vi ska helst slå knut på oss själva karriärsmässigt och samtidigt carpa diem med ungarna med ett leende på läpparna, för nåde den som skulle klaga över föräldraskapets glimmande härlighet. “Skandal! Ring Soc!”

Det är mycket vi mammor förväntas göra, typ som att tänka efter före. “Det borde du ha tänkt på innan du skaffade barn” är nog den tröttaste repliken någonsin, och används fortfarande så ofta i samband med “vissa borde ju inte ha barn över huvud taget”. Varför är det så 2019? Sådana kommentarer do not spark joy* någonstans!

Vi ska helst slå knut på oss själva karriärsmässigt och samtidigt carpa diem med ungarna med ett leende på läpparna.

Jag gör redan mitt allra bästa för att vara en helt okej morsa på helgerna genom att ha Konmari*-ordning på min studietid. Ändå kvävs jag av otillräcklighetskänslor och attityden mot mammor som kämpar hjälper inte. Min utbildning är faktiskt en investering av blod, svett och tårar för att min familj ska få det lite bättre och i framtiden kunna njuta av fritid och rekreation tillsammans.

Arlene Stridh

Om debattören:

Ålder: 30 år.
Gör: Student, författare och föreläsare.
Aktuell: Med stand-up-showen ”Världens okejaste morsa”.

Komari-metoden och ”sparks joy”

  • Konmari-metoden som nämns i texten är ett sätt att organisera sitt hem, utvecklat av Marie Kondo. Begreppet ”spark joy” har fått genomslag efter att Marie Kondos tv-program har visats på Netflix. Det används som ett sätt att avgöra om man ska behålla något, eller slänga det. Om prylen gör dig glad och ”sparks joy”, så menar Marie Kondo att man ska behålla den.
  • Läs mer på www.konmari.com.

Så gör du för att debattera i Metro:

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset