"Nu är det dags för skärpning", skriver debattören.
"Nu är det dags för skärpning", skriver debattören.

Det är hög tid för debattörer, ledarskribenter och sportjournalister att ta sitt ansvar och visa hela den bredd av supporterskap Sverige erbjuder. Jag har samlat en handfull av landets mest tongivande supportrar – att kunna deras namn är grundläggande supporterkunskap, skriver Per Samuelson inför den allsvenska premiären.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Varje år vid den här tiden är det samma visa. Sensationella rubriker och texter som svartmålar landets fotbollssupportrar. Ofta skrivna uppenbart utan den mest grundläggande kunskap om supporterkultur. Nu är det dags för skärpning. Det är hög tid för debattörer, ledarskribenter och sportjournalister att ta sitt ansvar och visa hela den bredd av supporterskap Sverige erbjuder.

Här har jag samlat en handfull av landets mest tongivande supportrar. De sitter i styrelser, skapar opinion och driver projekt. De samlar in pengar till välgörande ändamål, bygger plattformar och verkar som förebilder. Att kunna deras namn är grundläggande supporterkunskap.

LÄS MER: Publikfest inleder allsvenskan

Sofia Bohlin
Ordförande för Svenska Fotbollssupporterunionen SFSU. Hon sitter med i den europeiska motsvarigheten Supporters Direct Europe; en medlemsägd organisation med finansiellt stöd av bl.a UEFA. Tidigare har hon suttit i både SFSU:s och supportergruppen Änglarnas styrelse. Varje match står hon på innerplan och dokumenterar supporterkulturen med film och fotografi.

Tvillingarna
Cissi och Sara Karlen är tongivande i Guliganerna, Gulsvarta Systrar och inom SFSU. De har bland annat varit med i att ta fram riktlinjerna för bortasektioner och arbetat för att lyfta fram positiv supporterkultur. Tvillingarna har, till Klas Ingessons minne, varit drivande i tre större insamlingar till Cancerfonden.

Mia Lindberg
Före detta ordförande för Bajen Fans, landets största supporterförening. Bajen Fans driver bland annat projektet Grow Söderort där supportrar stöttar bättre behövande med matchbiljetter. Idag är hon en flitig skribent på bloggen Årstakex och på Twitter under namnet @gullmarscorner.

LÄS MER: Allsvenskan till Discovery

Anna Pierre
Ledamot i AIK:s huvudstyrelse. Tidigare har hon varit engagerad i Black Army, Smokinglirarna och Allmänna Supporterklubben, samt ordförande för Black Ladies. Idag driver hon tillsammans med Malin Hägg och Jeanette Rådström podcasten Klackspark, landets enda fotbollssupporterpod med enbart kvinnor.

Thelma Ernst
Nyss fyllda 22 år är hon idag ordförande för MFF Support; supporterföreningen som bland annat samlar in pengar till Cancerfonden genom fotbollsturneringen Alex Minne. Hon var också med och grundande supporterföreningen Malmösystrar. Under sommaren 2016 tog Malmösystrar initiativ till den tjejträff som ledde till att skapa ett landsomfattande nätverk för kvinnliga supportrar.

Tiden då skribenter slentrianmässigt kunde behandla supportrar som en namnlös massa av huliganer är förbi. Och det räcker inte att kunna skilja en SLO från en capo eller ett kaostifo från en planstormning. Det är dags att bli ödmjuk. Oavsett om du är debattör, ledarskribent eller sportjournalist behöver du ställa dig frågan:

Hur många av de här supportrarna kände du till innan, egentligen?

Fakta om debattören

Namn: Per Samuelson
Sysselsättning: Journalist, författare och antropolog. Har skrivit två böcker om fotbollssupportrar.

Fakta om debatten

Under lördagen drar Allsvenskan för herrar i fotboll igång. Serien avslutas i början av november.

Det här betyder begreppen

SLO: En roll inom en idrottsförening. Personen som är SLO ansvarar för att ha en löpande dialog med förenings supportrar, samt samordnar och planerar inför matcher.

Capo: Fungerar som en slags hejaklacksledare under matcher. Det är capon som drar igång de ramsor och sånger som supporterföreningen sjunger.

Tifo: Är en förkortning av italienskans tifosi och syftar på när supportrarna hyllar sitt lag genom att göra läktararrangemang, exempelvis genom att ha stora banderoller som täcker delar av läktaren.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om fotboll