Om inte alla kan följa och aktivt delta i valdebatten, har vi då en demokrati värd namnet?, skriver Mattias Lundekvam.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Att kunna följa och delta i valrörelsen är en grundläggande del av vår demokrati.

Trots det utestängs 1,5 miljoner hörselskadade väljare från stora delar av det politiska samtalet, på grund av bristande tillgänglighet. Vi missar valdebatter, intervjuer, tal, utspel och kommentarer, för att det saknas textning, teleslingor, skrivtolkning och teckenspråkstolkning.

Hur är det möjligt att vi har en valrörelse som var femte väljare inte kan vara fullt delaktig i?

Med andra ord: Svensk politik hörs för dåligt.
Hur kan det få vara så här valåret 2018? Hur är det möjligt att vi har en valrörelse som var femte väljare inte kan vara fullt delaktig i?
Ytterst handlar en tillgänglig valrörelse om demokrati och respekt för människors lika värde. Tänk bara: Om inte alla kan följa och aktivt delta i valdebatten, har vi då en demokrati värd namnet?

Hörselsmart tillgänglighet är en stor tillgång för varje parti som vill nå ut med sitt budskap och vinna röster. För, ärligt talat – vilket parti har råd att vända ryggen åt 1,5 miljoner väljare?

LÄS MER: Debatt: Jag hatar att det är ”fint” att lida som mamma

Textning är bra för alla som tittar i sin mobil, med ljudet av. Skrivtolkning gör att varje ord i debatten går fram till alla på valmötet. Och teleslingor gör att 500 000 som använder hörapparater kan hänga med i vad som sägs.

Vi i Hörselskadades Riksförbund (HRF) uppmanar alla partier och politiker att satsa på en hörselsmart valrörelse. Ställ krav på textning, tolkning och teleslingor, och våga säga ifrån när debatter, intervjuer med mera inte är tillgängliga. Ta ställning mot diskriminering – och stå upp för verklig demokrati.

Mattias Lundekvam, förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF)

Om debattören

Hörselskadades Riksförbund (HRF) är Sveriges största intresseorganisation för hörselskadade, med över 24 000 medlemmar med hörselnedsättning, tinnitus, Menières sjukdom och/eller ljudöverkänslighet samt föräldrar till hörselskadade barn. HRF arbetar för ett tillgängligt samhälle, där landets 1,5 miljoner hörselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet.

LÄS MER: Så här debatterar du i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset