För inget skrämmer patriarkatet, och dess medlöpare av alla kön, så mycket som kvinnor som går samman och talar unisont om sina rättigheter, skriver Irja Berntson.
För inget skrämmer patriarkatet, och dess medlöpare av alla kön, så mycket som kvinnor som går samman och talar unisont om sina rättigheter, skriver Irja Berntson.

I forum där män inte ges tillträde – där blomstrar systerskapet, skriver Irja Berntson.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

“Tjejer är falska.”

”Det är så mycket bättre att hänga med snubbar för de är raka och ärliga.”

”Det är bara konkurrens mellan kvinnor.”

”There is a special place in hell for women who don’t help other women.”

Myterna om kvinnors oförmåga att “leka flera” är många och upphör aldrig att förvåna mig i sin persistens. Eller nej, egentligen är jag ju inte förvånad. Att syna uppkomsten av dessa myter och vilka som har att vinna på dem är så klart nyckeln.

Är detta manshat? Ja, en del tycker det. En del tycker att jag med dessa ord är orättvis, sexistisk och lika illa som nazisterna och rasisterna. Vet ni vad, ni bevisar bara min poäng än en gång.

För inget – INGET – skrämmer patriarkatet, och dess medlöpare av alla kön, så mycket som kvinnor som går samman och talar unisont om sina rättigheter. Vi såg det under #metoo, vilket fick förhållandevis mycket utrymme i media och allmänt medvetande. Förhoppningsvis pyr där ännu någon upprorisk låga. Trots att den kraft vi hade önskat se till exempel under årets valrörelse dränktes effektivt i ett kvinnohat på nivåer värdiga en svunnen generation, där även de “feministiska” partierna hakade på och pratade aborträtt och sambeskattning, istället för att driva en progressiv agenda värdig 2018.

Och många tror kanske att det var droppen för systerskapet. Men nej. I forum där män inte ges tillträde, där blomstrar systerskapet. Där byggs alternativa nätverk, demokratier och kanske till och med samhällen.
Där backas, stöttas, lyssnas och delas. När inga män ges tillträde är tonen tillåtande, generös och intellektuell på en nivå som inte har någon plats i övriga samhället.
För en tid sedan delade en vän en viral tweet om vad kvinnor svarat på frågeställningen “Vad skulle du göra om inga män fick vistas ute efter 21:00?”. Tusen och åter tusen kvinnor svarade ytterst banala, men just därför hjärtskärande, saker som “ta en kvällspromenad”. Inlägget innehöll även uppmaningen “Dudes: Read the replies and pay attention”.

LÄS MER: Debatt: Sällskap hem betyder inte att du får ligga

Klarade dudesen av det i vännens kommentarsfält? Hahahaha, årets mest retoriska fråga.

Nej, så klart ville flertalet män “ödmjukt och välmenande” argumentera för att kvinnors rädsla är mycket större än vad som är befogat och att kvinnor bara borde skärpa sig och inte vara så rädda. När kvinnor påpekade att männen lade skulden på fel ställe i all denna välmening, blev männen arga och defensiva och tonvis med energi spilldes på denna fokusskiftning.

Och så undrar ni varför vi behöver separatistiska rum. Rum där vi kan prata lösningar, istället för att återigen förklara problemet med små bokstäver och sockerlager gånger tusen, för att inte trampa på sköra mansegon som “bara vill förståååå”.
Är detta manshat? Ja, en del tycker det. En del tycker att jag med dessa ord är orättvis, sexistisk och lika illa som nazisterna och rasisterna. Vet ni vad, ni bevisar bara min poäng än en gång, att för er är mäns känslor viktigare än kvinnors trygghet och mänskliga rättigheter.

Att efter en livstid, nåväl en halv sådan i alla fall, välja bort mäns input i de forum där jag till största delen hämtar kraft, kunskap och intelligenta samtal är ett aktivt beslut, och ta mig tusan det bästa jag någonsin fattat.
Systerskapet ftw*. Jag älskar er.

Irja Berntson

Om skribenten:

  • Ort: Stockholm/Skellefteå.
  • Sysselsättning: Jämlikhetskonsult.
  • Ålder: 42.

*Ftw:

Ftw är chattspråk för For the win, alltså att något är bra eller vinnande.

Så här gör du för att debattera i Metro:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset