När även utsatta barn blir varor att handla med på en marknad, till lägsta möjliga pris, uppstår stora problem även i den gemensamma välfärden, skriver Vänsterpartiet.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Tunga steg i korridoren mot ditt rum. Du kan inte låsa för du är på ett HVB-hem där det är meningen att de ska hjälpa dig. Istället tycks ingen höra dig skrika när täcket slits av.

Under de senaste fyra åren har över 100 anmälningar om övergrepp på barn och unga, som bor på hem för vård och boende (HVB), inkommit till olika myndigheter enligt en granskning av tidningen Veckorevyn. Amanda som kom till ett HVB-hem för att bli drogfri berättar hur hennes terapeut utnyttjade henne sexuellt i flera år och Emma berättar hur hon blev våldtagen av en medboende. Andra unga på HVB-hem vittnar om övergrepp från personal som hotat med att det blir ännu värre om de berättar. När de ändå till sist vågat berätta för föreståndaren eller andra ansvariga, så har övergreppen tystats ner, eller som i Emmas fall; hon fick själv flytta.   

 LÄS MER: Debatt: Storföretagen ska känna klimatångest – inte du

Det är en viktig kartläggning Veckorevyn gjort och fruktansvärd läsning, ändå är det långt ifrån den första rapporten som kommit om missförhållanden för barn och unga som placerats i det svenska samhällets vård. Så vad har egentligen hänt? Varför har vård av utsatta barn som ofta kommer från trasiga hemförhållanden och som mer än andra verkligen behöver samhällets trygghet, hjälp och stöd, kunnat haverera på det här sättet?

Andra unga på HVB-hem vittnar om övergrepp från personal som hotat med att det blir ännu värre om de berättar.

Vänsterpartiet menar inte att övergrepp och vanvård inte sker på kommunala HVB-hem, det gör det, men ett grundproblem är den marknadsanpassning som skett i den svenska välfärden och som bara ökat de senaste åren. När även utsatta barn blir varor att handla med på en marknad, till lägsta möjliga pris, uppstår stora problem även i den gemensamma välfärden. Barn på HVB-hem, liksom äldre, sjuka, skolelever, förvandlas till kostnader och varje HVB-hem tävlar med andra HVB-hem och pressas in i ett system av ekonomisk konkurrens där människovärde förvandlas till marknadsvärde.  

LÄS MER: Replik: Nej, du behöver inte äta kött för att få näring

Till sist, på detta sluttande plan, får vi oseriösa HVB-hem som anställer personer som inte hör hemma där och får arbeta med våra mest utsatta. HVB-hem som bevisligen inte ens klarar av att följa upp ens det mest självklara – att garantera barnens och ungas trygghet från våld och övergrepp. 

Vänsterpartiet accepterar inte att vi har HVB-hem som urartat på det här viset! Precis lika lite som vi accepterar det inom den övriga välfärden, där privata bolag förvandlats till vinstbringande miljardindustri, medan verksamheten och de som behöver den, får ta konsekvenserna.

Barn på HVB-hem, liksom äldre, sjuka, skolelever, förvandlas till kostnader.

Vänsterpartiet är numer det enda riksdagspartiet som står upp för att vinstjakten ska ut ur välfärden. Den ska självklart bort ur HVB-hemmen också. Och vi vill omgående:  

  • Höja kraven för att få driva HVB-hem.
  • Satsa mer resurser och öka kommunernas möjlighet att följa de placerade så att de får bra vård och boende.
  • Öka kommunernas resurser från staten, för att följa upp att de barn som är placerade inte lämnas åt sitt öde.
  • Höja utbildning och erfarenhetskraven på personalen inom HVB. Det ska krävas noga kontroll av dem som arbetar med barn.
  • Inför fristående barnombud som företräder barnens rätt. Inga barn i vårt land ska lämnas ensamma på det här sättet.

I Vänsterpartiets Sverige går människovärde före marknadsvärde. För barn och unga på HVB-hem, liksom i hela välfärden.

Maj Karlsson, socialpolitisk talesperson (V)

Om debattören:

Namn: Maj Karlsson.
Ålder: 39 år.
Ort: Göteborg.
Sysselsättning: Riksdagsledamot och socialpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Så gör du för att debattera i Metro

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset