I tidningarna kan jag läsa om hur bra det går för Sverige. Men så många av dem jag möter ger en helt annan bild av sina liv, skriver Jonas Sjöstedt (V).
I tidningarna kan jag läsa om hur bra det går för Sverige. Men så många av dem jag möter ger en helt annan bild av sina liv, skriver Jonas Sjöstedt (V).

Ojämlikheten är Sveriges stora utmaning och svaghet. Det handlar om pengar och fördelningen, men märks på så många andra vis i våra liv. Ojämlikheten är motorn i segregeringen av vårt samhälle, skriver Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Den här hösten har jag rest mycket genom Sverige. Jag har besökt uthålliga BB-ockupanter i Sollefteå och talat med bussmontörer på Volvos fabrik i Borås. Jag har stått i kylan utanför den nedstängda privata vårdcentralen i Angered och diskuterat en politik för jämlikhet med studenter på Stockholms universitet.

Det slår mig ofta vilket delat land Sverige är. Man ser det på våra gator. I några förorter och mindre orter på landsbygden förfallna fastigheter, avvecklad samhällsservice och nedlagda butiker. I välmående stadsdelar nya bilar i miljonklassen, pooler och hemstädning med hjälp av RUT-avdrag.

LÄS MER: Debatt: Jonas Sjöstedt: Sverige ska vara en fristad för hbtq-flyktingar

I tidningarna kan jag läsa om hur bra det går för Sverige. Ekonomin växer, de unga arbetslösa är färre och det byggs fler bostäder än på länge. 178 svenska miljardärer har nu blivit 184, och de äger mer än någonsin. Men så många av dem jag möter ger en helt annan bild av sina liv. De sjuka som nekas sjukpenning av Försäkringskassan, de som inte kan klara sig på en knapp pension, alla de som behöver en bostad, men som inte har råd med de höga hyrorna i de fina nybyggda husen.

Ojämlikheten är Sveriges stora utmaning och svaghet. Det handlar om pengar och fördelningen, men märks på så många andra vis i våra liv. Ojämlikheten är motorn i segregeringen av vårt samhälle. Där inkomsterna är låga är hälsan sämre, men vårdcentralerna färre. De privata vårdcentralerna tjänar mer pengar någon annanstans. Det är ofta stadsdelar med låga inkomster och trångboddhet som plågas av otrygghet, narkotikahandel och skjutningar. Det är inte i de rika stadsdelarna som skolorna läggs ner när den marknadsdrivna skolan har gjort att såväl elever som lärare har valt något annat.

LÄS MER: V går till val på ökad jämlikhet

I Vänsterpartiet har vi gjort vad vi kan för att vända utvecklingen. Vi är opposition i riksdagen, men får inflytande eftersom vi förhandlar med regeringen om statsbudgeten. Det är vi som ligger bakom många av de populäraste reformerna som bättrar på välfärden och ökar jämlikheten. Det är vi som förhandlade fram tio årliga extra miljarder till välfärden. Det är vi som har sett till att underhållsstödet till ensamstående föräldrar har höjts flera gånger. Satsningar på att rusta upp psykiatrin och förbättra arbetsvillkoren för de som arbetar i vården kommer från oss. Det är vänstern som har förhandlat fram CSN-lån för körkort, fria glasögon för barn och aktiviteter på sommarloven. Vi har fått igenom ett 80-tal reformer som gör Sverige mer jämlikt. Det går, om man bestämmer sig för det.

Men när det gäller att fördela mer rättvist via skatten har Socialdemokraterna sagt nej till våra förslag. I Sverige kan en anställd i kassan i en mataffär betala en högre andel av sin inkomst i skatt än vad ägaren gör även om ägaren äger miljarder. Så länge skatter och fördelning funkar på det viset kommer de rikaste att dra ifrån. Vanliga löntagare i Sverige behöver inte högre skatt, men de som lever på goda inkomster av kapital kan gott bidra mer.

Det blir mitt löfte inför valåret 2018, att göra Sverige mer jämlikt. Ett jämlikt samhälle ger fler möjligheter och frihet. Ett sånt land ska Sverige vara.

Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet

LÄS MER: Regeringens förslag: Arbetslösa kan få CSN-lån till körkort nästa höst

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset