Vi blir mer digitala och mindre analoga och mänskliga, och det är vår psykiska hälsa som får betala priset, skriver Patrik Wincent.
Vi blir mer digitala och mindre analoga och mänskliga, och det är vår psykiska hälsa som får betala priset, skriver Patrik Wincent.

En svensk avhandling indikerar att omfattande användning av mobiltelefon bland unga 18−25 år har samband med olika psykiska symtom såsom stress, depression och sömnsvårigheter ett år senare, skriver Patrik Wincent.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Som samhälle kämpar vi för att hitta en balans mellan teknologins fördelar och missbruket som samma teknologi kan leda till. Barn kan tappa motivationen, få sämre betyg i skolan, bli aggressiva och deprimerade. De kan vända på dygnet för att vara uppe och spela dataspel, försumma sina fritidsintressen, isolera sig i sina rum och börja utveckla antisociala beteenden. De kan skapa ett missbruk och vägen tillbaka är mycket långsammare än vägen dit.

LÄS MER: Debatt: Du är inte din alkoholiserade förälder

Som om detta inte vore nog ser vi en tre gånger ökad psykisk ohälsa bland unga i Sverige. Psykisk ohälsa hos barn i åldern 10–17 år har ökat med över 100 procent på tio år. För unga vuxna, 18–24 år, är ökningen närmare 70 procent. I Sverige finns även störst andel unga bland alla 35 OECD-länder med så kallad extrem internetanvändning (mer än sex timmar internetanvändning på fritiden under veckodagarna). En svensk avhandling indikerar att omfattande användning av mobiltelefon bland unga 18−25 år har samband med olika psykiska symtom såsom stress, depression och sömnsvårigheter ett år senare.

Vi har blivit slavar under teknologin i stället för tvärtom. Vi försöker ”multitaska” och har slutat tänka själva.

Twitter, Facebook och Instagram visar att vi är stressade. Vi är så stressade att vi inte orkar läsa mer fördjupade texter än så. Ju kortare, desto bättre – helst bara en rubrik. Vi är nu också mer benägna att länka till andras inlägg och nyheter efter att bara ha läst rubriken, vilket kan leda till missöden. Vi har blivit sämre på att tänka själva och på att kolla upp källor och påståenden i artiklar. Nyheter från satirsidor har fått spridning som sanna nyheter, vilket gör att vi mer och mer lever i en illusion om vad som är sant. Fler och fler nyhetssajter jobbar med klick, delningar och videor för att få fler besökare. Tid har blivit vår viktigaste valuta och vi väljer att lägga den på sådant vi inte behöver: spel, sociala medier och snabba artiklar och videor. Visst, du kan behöva använda internet i stor utsträckning för ditt arbete, som du marknadsför via sociala medier, till exempel, eller så har du blivit fast för psykologiska krokar som har lett till att någon har lyckat stjäla din uppmärksamhet. Att spendera mycket tid på nätet blir bara ett problem när det absorberar för mycket av din tid, och när du försummar dina relationer, ditt arbete och viktiga saker i ditt liv. Och om du fortsätter att upprepa tvångsmässigt beteende på internet trots de negativa konsekvenserna det får i ditt liv offline, då är det dags att ta tillbaka kontrollen.

Vi har blivit slavar under teknologin i stället för tvärtom. Vi försöker ”multitaska” och har slutat tänka själva. I stället frågar vi våra vänner på Facebook, vi orkar inte ens googla fram rätt svar. Vi läser rubriker i stället för hela texter och bildar oss en åsikt efter det, gärna utan att kontrollera källan. Vi ger dessutom våra barn samma teknologi och missar kvalitetstid och det som barnen behöver: kontakt, närvaro och interaktion med verkliga människor. Vi blir mer digitala och mindre analoga och mänskliga, och det är vår hälsa och vår lycka som får betala priset.

Patrik Wincent,
terapeut och författare

Om debattören:

Namn: Patrik Wincent.
Gör: Terapeut, författare och programledare för ”Lyxfällan”.

Så här gör du för att debattera i Metro:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset