Ali Zardadi är en av ungdomarna från Afghanistan som sittstrejkar på Medborgarplatsen i Under lördagen den 19 augusti hölls en stödmanifestation som lockade uppemot tusen personer.
Ali Zardadi är en av ungdomarna från Afghanistan som sittstrejkar på Medborgarplatsen i Under lördagen den 19 augusti hölls en stödmanifestation som lockade uppemot tusen personer.

Vi har varit på flykt hela livet och trodde att Sverige var säkert för oss, att vi var räddade. Vi visste inte att våra liv var en boll på en fotbollsplan, skriver Ali Zardadi, som är en av de afghanska ungdomarna som sittstrejkar på Medborgarplatsen i Stockholm.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

De senaste veckorna har ungdomar sittstrejkat på Medborgarplatsen i hopp om att inte tvingas till krig, diskriminering och förföljelse. Saker som de flytt ifrån.

Vi stöds av tusentals andra vuxna människor som brinner för mänskliga rättigheter, som bryr sig om oss, som vill att vi ska vara trygga, som vill att vi ska få leva. Under dessa veckor har vi suttit och sovit ute dag som natt, under regn, under kyla, under rasistiska hot. Tillsammans har vi värmt varandra, tillsammans har vi visat kärlek, tillsammans har vi skapat en ungdomsrörelse som gör sina röster hörda, som inte går att tysta, som inte ger upp och som ser att världen går att ändra. Att kriget går att stoppa, att hatet går att släcka, att ljuset går att tända, att vårt mänskliga hjärta ännu slår.

Detta är möjligt i detta vackra land Sverige. Det är inte möjligt i det krigsdrabbade landet Afghanistan. När vi tvingas till Afghanistan kommer vi att förföljas på grund av vår etniska eller vår religiösa tillhörighet, att några av oss har konverterat eller slutat tro på gud. Vi kommer att förföljas på grund av att några av oss har haft utomäktenskapliga relationer, protesterat mot tvångsgifte eller inte är oskulder längre. Vi kommer förföljas på grund av att vi utnyttjar vår rättighet att uttrycka oss, leva fritt, för att vi har insett att kärleken är fri.

LÄS MER: Gudrun Schyman: Moderaterna har visat att kön spelar roll i politiken

Nu ska detta tas ifrån oss, vi ska tvångsutvisas. Vi har varit på flykt hela livet och trodde att Sverige var säkert för oss, att vi var räddade.

Vi visste inte att våra liv var en boll på en fotbollsplan. Några nickar oss, andra sparkar oss i alla möjliga riktningar. Vi har blivit den livlösa bollen i det politiska spelet mellan olika länder. Vi kan inte påverka våra liv, våra livs inriktning bestäms av andra.

Vi kämpar, driver frågan om våra liv och skapar opinion för att få liv i den livlösa bollen. Vi bryr oss inte vilket lag som vinner den politiska matchen, vi vill rädda oss från alla hårda slag i ansiktet.
Har ni politiker insett hur vi behandlas?

Ni har lekt med våra liv, ni har förstört våra liv, ni har slagit och sparkat sönder oss, det räcker för oss, det är nog nu! Köp en ny boll! Vi vill inte längre vara den politiska spelens boll.

LÄS MER: Debatt: Jag vill inte dö på tisdag

Sittstrejken kommer att fortsätta, Medborgarplatsen har blivit vårt pumpande hjärta, blodet är i cirkulation, vi börjar få liv, vi är inte och kommer inte vara den livlösa bollen längre. Vi vill att ni tänker om och tänker rätt, att ni låter oss stanna. Så att vi kan bygga detta vackra land ännu vackrare. Vi har fått uppleva så något vackert i detta land i form av mänskligt värde, som har satt spår i våra liv, som blivit minnen för livet, vi vill och vi kan bidra för utvecklingen i detta land.

Här kan vi bidra för utvecklingen i omvärlden. I Afghanistan får vi inte denna chans och därmed inte möjlighet att påverka. För enligt extremisterna har vi fel ras, fel religion, fel livsval.

Ali Zardadi, sittstrejkande ungdom

Om debatten

Under de senaste veckorna sitter 50–200 ungdomar under namnet ”Ung i Sverige” på Medborgarplatsen i Stockholm för att protestera mot att de riskerar utvisas till Afghanistan.
Deras krav är, förutom att Migrationsverkets generaldirektör kommer till Medborgarplatsen för att lyssna på dem, att utvisningarna till Afghanistan stoppas och att de ensamkommande ska få amnesti.

Om debattören

Namn. Ali Zardadi
Ålder. 17
Bakgrund. Föddes i Afghanistan. Kom till Sverige januari 2016.
Författare. Gav i somras ut boken ”Ängeln och sparven”.
Väntar. Ali väntar fortfarande på besked på om han får uppehållstillstånd eller inte.

LÄS Mer: Så här debatterar du i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset