”Snart är det val och ingen är villig att lösa problemet nu”, skriver Ali Omumi om utvisningarna av kvalificerade arbetare från länder utanför EU.
”Snart är det val och ingen är villig att lösa problemet nu”, skriver Ali Omumi om utvisningarna av kvalificerade arbetare från länder utanför EU.

Ali Omumi är ingenjör på ABB och har precis fått sitt arbetstillstånd indraget av Migrationsöverdomstolen. Han måste lämna Sverige inom fyra veckor. Nu tar han strid mot kompetensutvisningar och vädjar om samma amnesti som riksdagen röstat igenom för 9000 asylsökande.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Sverige är bland världens bästa länder i kategorier som innovation, teknik, ekonomi, utbildning, öppenhet och jämställdhet. Men man kan inte förneka betydelsen av den utländska arbetskraften.

Ända sedan 1500-talet, när vallonerna kom till Sverige för att jobba, har arbetskraftsinvandring varit till fördel för såväl Sverige som för de som kommit hit med hopp om en bättre framtid och för att försörja sina familjer.

”Framgången för Sverige är odiskutabel”

Sverige tillhandahöll säkerhet och stabilitet och arbetskraftsinvandrare tog med sina kompetenser och erfarenheter.

Framgången av mångfald för att få Sverige att växa är verkligen odiskutabel.

LÄS MER: Blivande vd på läkemedelsbolag utvisas – tog ut för lite lön

Sedan jag delat den första Facebook-posten om mitt eget fall har jag bokstavligen fått tusentals uppmuntrande meddelanden om stöd från svenskar. Så många sa till mig att de ”skämdes över att vara svensk” på grund av vad som har hänt med mig och min familj och ville att vi skulle ”kämpa” – ”ni måste stanna i Sverige”, skrev de.

Så jag har bestämt mig för att kämpa, även om det är från ett annat land. Eller rättare sagt, vi har bestämt oss, eftersom min fru och min fyraåriga dotter är bundna till min situation.

Tänk dig att bygga ett liv någonstans och inte ha någon kontroll över om det kan ryckas ifrån dig.

”Inte kunnat lämna Sverige”

Mitt blodtryck, min frus depression och vår fyraåriga dotters stamning är nya inslag i våra liv. Jag har under de senaste ett och halvt åren inte har kunnat bjuda hit min far, min mamma eller min syster till Sverige, eller för den delen, själv kunnat lämna Sverige för att träffa dem.

Jag tycker att det här är ett allvarligt humanitärt problem.

Handelskammaren i Stockholm fick 2017, via Migrationsverket, veta att det fanns mer än 13700 personer i limbo, som väntade på besked om deras förlängningar skulle nekas.

”Våra arbetsgivare vill behålla oss”

När vi tittar på den här krisen från utsidan, verkar det så enkelt; Det finns tusentals arbetstillståndsinnehavare här, vi har jobb och våra arbetsgivare vill behålla oss. Samtidigt visar Rekryteringsenkäten från Svenskt näringsliv 2018 vi har det största behovet av kompetenta arbetare sedan finanskrisen.

LÄS MER: Undersökning: 3 av 4 utländska arbetare skulle inte rekommendera Sverige

Så varför utvisas människor som redan har jobb – bra jobb?

Hur gynnar dessa utvisningar Sverige?

Den sittande regeringen fick igenom en amnesti för 9000 asylsökande, oavsett om de var helt berättigade till det eller inte.

Förtjänar vi inte samma eller bättre?

”Jag vill stanna i Sverige”

Jag är lycklig över att ha en av Sveriges bästa arbetsgivare, ABB. Jag ska hitta vägen så småningom, kanske i ett bättre land, men det här är mitt hem – jag vill stanna i Sverige. Men alla är inte lika lyckliga som jag. Därför bör Sverige, i världstoppen inom medborgerliga rättigheter, aldrig behandla utländska arbetstagare som andra klassens medborgare. Vi är arbetare, skattebetalare och en del av Sverige.

Snart är det val och ingen är villig att lösa problemet nu. Jag föreslår amnesti till de befintliga arbetarna, så nästa regering kommer att få tid att hitta en lösning för denna kris.

Ali Omumi

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset