Ge homosexuella män, och därmed också mig, en chans att göra rätt för oss, skriver Kevin Torssell.
Ge homosexuella män, och därmed också mig, en chans att göra rätt för oss, skriver Kevin Torssell.

Vi erbjuds, till skillnad från heterosexuella, avgiftsfri vaccination för hepatit – något som gör oss ekonomiskt priviligierade. Det måste få ett stopp, skriver Kevin Torssell.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag hör ofta RFSL beklaga sig över homosexuellas situation i Sverige. Jag tycker de sprider skräckpropaganda rörande en påhittad vildvuxen homofobi som tydligen ska existera i Sverige, men i själva verket är det så att homosexuella män är ekonomiskt priviligierade.

I Sverige är det så att om du är en homosexuell man har du rätt till avgiftsfri vaccination mot Hepatit A och B. Varför är det så, kan en då fråga sig. Är det för att dessa virus påverkar homosexuella män värre än andra? Är det för att homosexuella män tenderar att ha sämre ekonomi än andra grupper? Är det för att homosexuella män lättare infekteras? Nej, jag menar att anledningen är att homosexuella män inte är lika ansvarsfulla som andra grupper i samhället, och för detta belönas de.

LÄS MER: Debatt: Är det bara medelklassflickor som ska ha rätt till kultur?

Denna gräddfil för homosexuella män bör avskaffas av framför allt tre anledningar. För det första är det djupt problematiskt att samhället belönar medborgare för klandervärt beteende. En belöning för dåligt beteende är inget annat än en uppmuntran. Anledningen till att homosexuella män har detta privilegium är för att smittrisken är större då det är vanligt med oskyddat samlag, samt drogintag hos homosexuella män enligt Folkhälsoinstitutet 2012. Att oskyddat samlag riskerar spridningen av könssjukdomar är långt ifrån en hemlighet, men ändå väljer många homosexuella män gång på gång att vara oskyddade med främlingar. Denna vårdslöshet har då Sverige valt att belöna genom att låta dem vaccinera sig avgiftsfritt.

Man får förstås leva sitt liv som man vill, men då ska man också ta konsekvenserna av sina handlingar.

Det andra problemet är orättvisan. Heterosexuella män, och kvinnor oavsett sexualitet, tenderar att sköta sig bättre när det kommer till olika typer av skydd under samlag, och är därmed underrepresenterade i smittstatistiken. Dessa som sköter sig så pass väl tvingas då att finansiera inte bara sina egna vaccinationer, utan även homosexuella mäns vaccinationer, och den enda anledningen till att resten tvingas betala för homosexuella män är att resten är ansvarsfulla. Det kan kosta upp mot tvåtusen kronor att bli fullt vaccinerad mot Hepatit A och B. Det är direkt orättvist att ta pengar från skötsamma medborgare för att ge till oskötsamma. Det är i princip som att beskatta ostraffade människor för att ge pengarna oavkortat till brottslingar att disponera hur de vill.

LÄS MER: Debatt: Nej, mammaledig innebär inte att jag är ”ledig”

För det sista är det ett omyndigförklarande av människor. Myndiga homosexuella män bör faktiskt bekosta detta själva. Man får förstås leva sitt liv som man vill, men då ska man också ta konsekvenserna av sina handlingar. Vi pratar om vuxna människor, och om heterosexuella vet hur de ska bete sig kan faktiskt homosexuella män det med. Sluta dalta med folk som om de vore bortskämda femåringar som en måste betala för.

Själv är jag en homosexuell man, dock en ansvarstagande sådan, och jag betalar mer än gärna för mig själv. Så sluta låta homosexuella män glida på den ekonomiska räkmackan, och ge dem, och mig, en chans att göra rätt för oss. Vi vinner på det som samhälle ekonomiskt, moraliskt, och vi slipper ännu en generation bortskämda homosexuella män.

Kevin Torssell

Om debattören:

Ålder: 23.
Bor: Sollentuna.

Om debatten:

Hepatit A: Hepatit A är en inflammation i levern som orsakas av ett virus. Sjukdomen går vanligtvis över av sig själv, men du kan vara trött under många månader efteråt. Hepatit A smittar oftast genom mat och dryck. Du som har hepatit behöver följa vissa regler för att inte föra smittan vidare.

Hepatit B: Hepatit B är en inflammation i levern som orsakas av ett virus. Viruset smittar vid sexuell kontakt eller om du kommer i kontakt med smittat blod. De flesta som får hepatit B blir helt friska, men de kan ändå smitta andra under flera månader. Några har kvar sjukdomen hela livet. Det kallas kronisk hepatit B.

1177 Vårdguiden

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset