Så länge kvinnor motarbetas av andra kvinnor är feminismen bara ett luftslott, skriver Rebecca Nordin Vanio och Josefin Wicklund.
Så länge kvinnor motarbetas av andra kvinnor är feminismen bara ett luftslott, skriver Rebecca Nordin Vanio och Josefin Wicklund.

Hur ska vi någonsin kunna få många starka, duktiga och självsäkra kvinnor om de ständigt motarbetas – i synnerhet av andra kvinnor i deras närhet?, skriver Josefin Wicklund och Rebecca Nordin Vanio.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

De allra flesta kvinnor vi känner kallar sig feminister. De har kvinnotecknet runt halsen, skriver normkritiska kommentarer på Facebook och protesterar högt när det kommer ut ytterligare en artikel om en våldtäkt. Allt detta är självklart viktigt och är nödvändigt för att nå ett mer jämställt samhälle. Det saknas dock en viktig grundsten – att vi kvinnor stöttar varandra.

Att växa upp som flicka har inte bara varit jobbigt på grund av de sexistiska strukturer som gör att man bli behandlad annorlunda än sin bror – utan också för att man har fått utstå mobbning och utfrysning från andra tjejer i ens närhet. Vi tycker det är dags att vi kvinnor faktiskt börjar bete oss som feminister i sättet vi behandlar varandra.

Hur ska vi någonsin kunna få många starka, duktiga och självsäkra kvinnor om de ständigt motarbetas – i synnerhet av andra kvinnor i deras närhet?

Redan från barnsben ser man ett mönster där killarna spelar fotboll och alla är välkomna att delta. På dagis lekte tjejerna ”lekar för två”. Redan då satt man som flicka och talade illa om de andra flickorna. Det är här grunden läggs för hur vi beter oss mot varandra. Det märks genom att det här genomsyrar hela ens liv som kvinna. Kvinnor känner en ohälsosam konkurrens med andra kvinnor i sin närhet i form av att de måste hävda sig själva. Det är som att det bara kan finnas en stark kvinna, vilket självklart inte stämmer. Det måste ändras.

Sedan #metoo har det självklart blivit bättre i form av att man som kvinna får mer stöd från den stora massan. I Facebookgrupperna gav tusentals kvinnor stöd till andra kvinnor trots att de inte kände varandra. Det visar på ett nytt spår där kvinnor stöttar, hjälper och finns där för varandra, vilket är väldigt viktigt och bra. Ett av grundproblemet är dock fortfarande att det ändå råder ett skadligt konkurrensbeteende bland kvinnorna i ens närhet, som exempelvis ”tjejerna i klassen” och så vidare. Låt oss sluta med detta.

LÄS MER: Debatt: Gör det olagligt att köpa sex utomlands

Den utfrysningen och bakom-ryggen-mobbningen som kvinnor utsätter varandra för dagligen är det som sedan gör att kvinnor blir mer osäkra, inte vågar ta för sig och får dålig självkänsla. Visserligen är det långt ifrån alla kvinnor som gör detta men det är tillräckligt många för att befästa en skadlig kultur i vårt samhälle. Det måste ske en förändring i detta beteende. För det är detta som i stor utsträckning bromsar upp jämställdhetskampen. Hur ska vi någonsin kunna få många starka, duktiga och självsäkra kvinnor om de ständigt motarbetas – i synnerhet av andra kvinnor i deras närhet?

Denna kultur måste brytas. Den har brutits när de gäller sexualbrottsoffer genom #metoo-rörelsen och kan brytas i detta fall också. För vi vill inte att våra framtida döttrar ska komma hem ledsna från dagis för att deras två bästa kompisar plötsligt inte vill leka med dem. Vi vill inte att våra tonårsdöttrar ska komma hem gråtandes för att deras tjejklasskompisar har kallat dem hora bakom deras rygg. Vi vill inte själva i framtiden bli missunnade framgångar av våra kvinnliga kollegor. Detta måste sättas stopp för och det börjar med oss själva och hur vi väljer att behandla varandra.

Josefin Wicklund och Rebecca Nordin Vanio, styrelsemedlemmar i Moderat skolungdom

Om debattörerna:

Ålder: Båda 18 år.
Bor: Stockholm.
Sysselsättning: Studenter och styrelsemedlemmar i Moderat skolungdom.

Så här gör du för att debattera i Metro:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om kvinnor feminism