Många män fostras inte till att prata känslor, att öppna upp för samtal eller för att vara inkännande av andra människor. Det lägger grunden för att väldigt många sexuella övergrepp begås, skriver Philip Daveby.
Många män fostras inte till att prata känslor, att öppna upp för samtal eller för att vara inkännande av andra människor. Det lägger grunden för att väldigt många sexuella övergrepp begås, skriver Philip Daveby.

Uppvuxen i det här samhället utan manliga förebilder eller någon att prata med det här om, gick jag över gränsen som ung tonåring. Jag tog på två tjejers kroppar utan deras samtycke när vi låg och sov. I samma sekund det var över visste jag att jag gjort något otroligt fel, skriver Philip Daveby.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Har du hört talas om begreppet samtycke? Min gissning är att du svarar ja på den frågan. I en undersökning som Fatta genomförde under våren svarade nämligen 87% att de har hört talas om begreppet samtycke (vid sex), och hela 79% angav att de var positivt inställda till en ny sexualbrottslagstiftning baserad på samtycke. Översatt till ord betyder de här siffrorna att samtyckesdebatten inte är särskilt kontroversiell.

Äntligen!

Tyvärr verkar det inte vara så enkelt i praktiken. Vi upplever inte att samtalen kring sex präglas av samtycke. Och sexualbrotten minskar inte, trots att vi uppenbarligen är medvetna om att sex på lika villkor är viktigt.

Hur kan det komma sig?

LÄS MER: DEBATT: Lastbilschaufför: Fyra tips för att slippa få fingret på vägarna i sommar

Framförallt pratar inte vi män om samtycke. Många män fostras inte till att prata känslor, att öppna upp för samtal eller för att vara inkännande för andra människor. Det lägger grunden för att väldigt många sexuella övergrepp begås. Vi växer upp med en bild av att vi alltid ska vara kåta och villiga. Men även med en bild av att vi har rätt till sex, vilket ger en helt skev bild av andra människors sexuella integritet.

Förändring kommer först när vi vågar prata om de gånger då vi har känt att någon annan gått över gränsen. Och ännu viktigare: när vi vågar prata om de gånger då vi själva har varit tveksamma på om vi har samtycke, och kanske har gått över gränsen. Och förändringen börjar med mig.

Uppvuxen i det här samhället utan manliga förebilder eller någon att prata med det här om, gick jag över gränsen som ung tonåring. Jag tog på två tjejers kroppar utan deras samtycke när vi låg och sov. I samma sekund det var över visste jag att jag gjort något otroligt fel. Men skammen fick mig att hålla tyst i alldeles för många år innan jag till slut vågade ringa upp de jag utsatte och erkänna hur fel det var.

Jag är ett levande exempel på att vi behöver prata mycket tydligare om samtycke och mansnormer. Att övergrepp är något som sker hela tiden, i alla delar av samhället och, till stor del, av män. BRÅ:s statstik för våldtäkt och sexualbrott är avslöjande. 97% av alla som misstänks för övergrepp är, just det, män.

LÄS MER: DEBATT: Lås in mobilen under konserten – och upplev ögonblicket

Det mesta pekar på att vi snart har en samtyckeslagstiftning på plats. Men för att en sådan lagstiftning ska ha effekt måste även diskussionen om samtycke och gråzoner genomsyra samtalet.

Vi behöver från tidig ålder diskutera den sexuella integriteten och vi killar måste prata känslor med varandra. Vi män behöver börja med oss själva och våga säga ifrån när vi ser övertramp. Utan en normförändring och förnyad syn på sex och samtycke kommer vi ingenstans. Det börjar med mig. Och med dig som läser detta.

Har du någon gång tjatat till dig sex? Eller gått med på sex, trots att du egentligen inte varit så sugen? Fråga dig själv, och dina kompisar. Så har du tagit första steget mot ett sunt förhållningssätt till sex.

Philip Daveby, aktivist Fatta

Om debattören

  • Fatta är en ideell medlemsförening som kämpar mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning.

LÄS MER: Vill du också nå en miljonpublik? Så här debatterar du i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset