Många känner en enorm press, har gränslösa ideal, shottar likes och neggotummar – som om det vore en självklarhet. Våra barn och unga överlever kommentarer som skriker hora eller jävla tönt. De går vidare efter att ha blivit uthängda på sidor som skapats för att smutskasta, skriver Ellinor Lundsten.
Många känner en enorm press, har gränslösa ideal, shottar likes och neggotummar – som om det vore en självklarhet. Våra barn och unga överlever kommentarer som skriker hora eller jävla tönt. De går vidare efter att ha blivit uthängda på sidor som skapats för att smutskasta, skriver Ellinor Lundsten.

Många känner en enorm press, har gränslösa ideal, shottar likes och neggotummar – som om det vore en självklarhet. Det är inte sunt det här sociala avskärmandet, skriver Ellinor Lundsten.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

De senaste åren har digitaliseringen antagit en ny skepnad. Ingen kunde nog förutsäga hur stor påverkan den skulle ha på våra liv. Vi ifrågasatte inte, samhället ska ju förändras. Med digitaliseringen kom sociala medier som exploderade på riktigt när alla blev med smartphone. Sedan dess har till exempel Facebook, Instagram och Snapchat blivit mer en norm och det sociala livet spenderas allt oftare bakom skärmar. Stopp. Paus. Ärligt? Hur puckat låter inte det? Puckat. Punkt.

LÄS MER: Debatt: Barn vill att föräldrarna engagerar sig mer i deras datorspel

I min familj har vi vågat vägra sociala medier. Vi har ett fungerande socialt liv och världens bästa människor i vår närhet. Det är möjligt – utan kunskap om vilka som åt blåbärspannkakor till helgfrukost eller drack rosé på terassen. Det kanske är dags för många av er andra att vakna upp ur zombieträsket? Redan helst igår. Målet borde vara att bli smartare än sin smartphone.

En akut anledning är förskräckande forskning från USA. Många med mig har säkert haft det på känn. Mycket riktigt. Forskningen stärker mitt angreppssätt. Det är inte sunt det här sociala avskärmandet. Att ständigt vara uppkopplad. Resultatet går inte att tolka fel. Inte ens om man tappar bort sig mellan raderna och blundar riktigt hårt. Så vad är det vi håller på med? Som förälder och lärare sjunker hjärtat mest av att psykisk ohälsa hos unga enligt den här forskningen har ökat lavinartat sedan början av 2010-talet. Kurvorna i diagrammen har bokstavligen snart freakat sig utanför grafen! Hate to say I told you so. Och. Det talar sitt tydliga språk. Barn och unga mår sämst i cirkusen sociala medier.

LÄS MER: Psykologer: Vi måste stoppa psykisk ohälsa hos vår unga – för hela samhällets skull

Härmed uppmanar jag alla att bli medvetna och mer uppmärksamma. Förstå först att sociala medier inte ger en känsla av delaktighet. Då skulle allt vara rosa i La-la-land. Samtal om nätetik och nätvanor i skolan är ett måste! Det är nämligen omöjligt att bortförklara de 48 procent fler amerikanska tjejer som kände sig utanför 2015 (än 2010), enligt en stor amerikansk enkätundersökning om ungdomars droganvändning som görs årligen.  Hela 27 procent fler killar också, trots att färre av dem använder sociala medier. Många känner en enorm press, har gränslösa ideal, shottar likes och neggotummar – som om det vore en självklarhet. Våra barn och unga överlever kommentarer som skriker hora eller jävla tönt. De går vidare efter att ha blivit uthängda på sidor som skapats för att smutskasta. Men. Hur långt är steget från total förnedring till depression och isolering? Sömnbrist? Vill vi detta för våra barn och unga? Någon vuxen som vill föregå med gott exempel?

Ellinor Lundsten, lärare

Om debattören

Namn. Ellinor Lundsten.
Ålder: 45 år.
Ort: Spånga.
Sysselsättning: Lärare.

LÄS MER: Så här debatterar du i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset