"Vissa nöjer sig med att säga att också nazister har yttrandefrihet, men det gör inte vi. Yttrandefriheten har alltid varit begränsad – den ska inte användas för att begränsa andras frihet", skriver SSU i sin debattartikel.
"Vissa nöjer sig med att säga att också nazister har yttrandefrihet, men det gör inte vi. Yttrandefriheten har alltid varit begränsad – den ska inte användas för att begränsa andras frihet", skriver SSU i sin debattartikel.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Slaget om Dalarna. Så kallas valet 2018 av nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen. Den 1 maj marscherar de i Ludvika och Boden med sin hatpropaganda och den 9 september ställer de upp i Ludvikas kommunval med hela åtta nazistrepresentanter. Runt om i vårt land har den nazistiska rörelsen spänt musklerna i tron att det finns plats för dem i våra hjärtan. Det gör det inte. Alls.

NMR består av många kriminellt belastade män som gång efter annan blottat sin antidemokratiska agenda. Vi ser hur den nazistiska aktiviteten har ökat i Sverige. Nazister har bränt flaggor från socialdemokratin, Pride och fackföreningsrörelsen. Nazister eldade upp bilen för Skurups kommunalråd, precis utanför bostadshuset där hela familjen låg och sov. De genomför krigsläger, värvar barn utanför skolorna, vandaliserar offentlig konst, hotar judiska församlingar och skrämmer vanligt folk helt öppet under sina demonstrationer. Nazisterna uppmuntrar och utför attacker mot enskilda människor, arbetarrörelsens organisationer och symboler för frihet och jämlikhet.

LÄS MER: Debatt: Ge din nya bebis samma förutsättningar som dina andra barn

Vi vet vad det NMR är för slags organisation. Hat är deras drivkraft och våld är i slutändan alltid deras metod. Trots detta fortsätter NMR att beviljas demonstrationstillstånd. Det är en skymf mot vår demokrati och vi menar att våldsbejakande och antidemokratiska organisationer inte ska beviljas demonstrationstillstånd. Demokratins fiender ska inte så enkelt som idag kunna använda sig av demokratins fördelar för att föra fram sina antidemokratiska åsikter.

Vissa nöjer sig med att säga att också nazister har yttrandefrihet, men det gör inte vi. Yttrandefriheten har alltid varit begränsad – den ska inte användas för att begränsa andras frihet. Vi anser att nazism inte är en åsikt, det är ett brott mot mänskligheten. Att inte erkänna detta är en naiv undanflykt och historielöst. Runt om i världen utmanas värderingar som vi kämpat för i decennier. Det går snabbt att rasera det som tagit lång tid att bygga upp. Demokratin är inte självklar utan något som vi ständigt behöver stå upp för. Demokratin måste återerövras varje dag, av varje generation.

LÄS MER: Debatt: Vi förtjänar inte det Avicii gav oss förrän vi pratar om psykisk ohälsa

Var och en av oss har ett ansvar att stå upp för det vi tror på. Alla vi som pluggar till provet och käkar mackor, målar naglarna och springer till bussen, läser lite långsamt och får ont i magen ibland. Ja, alla vi helt vanliga unga människor ska förverkliga samhället som nazistmännen så djupt fruktar: det jämlika, fria och demokratiska Sverige.

Nazisterna har organiserat sig och det är hög tid att vi på allvar också gör det. Vår kamp handlar om ett samhällsbygge för de många, inte bara några få. Därför demonstrerar vi den första maj i hela landet och vi välkomnar dig som ung i Sverige att följa med oss i vår strävan. Vi är starkare tillsammans. Aldrig backar vi från övertygelsen om alla människors lika värde. Tillsammans ska vi bygga samhället som nazisterna hatar.

Philip Botström, förbundsordförande SSU

Sofie Eriksson, förbundsstyrelseledamot SSU från Dalarna

Om debattörerna

• Namn: Philip Botström.
• Ålder: 27 år
• Ort: Stockholm
• Sysselsättning: Förbundsordförande för SSU
• Namn: Sofie Eriksson
• Ålder: 25 år.
• Ort: Falun
• Sysselsättning: Förbundsstyrelseledamot i SSU och politisk sekreterare för S i region Dalarna

Så här gör du för att debattera i Metro:

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset