Madeleine Hansson och Mariela Ferré Hofman.
Madeleine Hansson och Mariela Ferré Hofman.

"Vi avtalar inte bort rätten till vår kropp, vi lånar ut vår livmoder till en nära anhörig i nio månader, för att kunna hjälpa till med något av det största i livet, nämligen att ett barn föds", skriver Mariela Ferré Hofman och Madeleine Hansson.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Vi är två kvinnor som nu har fått nog av häxjakten på oss som vill bli, eller har varit, surrogatmamma. Det påstås att vi skulle fråntas våra rättigheter och vara den moderna formen av slavar! Det påstås också att det är en handel med våra kroppar. Det är helt befängt att vi inte skulle kunna ta våra egna självständiga beslut utan i stället låta oss bli exploaterade. Att vi skulle förväntas ställa upp bara för att vi råkar vara fertila. Det är en skev uppfattning om verkligheten.
Vi är inga offer, vi kan välja själva om vi vill hjälpa en närstående att bära deras barn utan att någon skulle ha tvingat oss. Vi vet vad en graviditet innebär då vi själva fött två, respektive sex, barn. Vi väljer själva att ta den risken som det innebär att vara gravid för vi kan ta ett sådant beslut på egen hand utan att känna oss tvingade.

LÄS MER: Säger ja till att kvinnor ska kunna vara ”värdgravida”
Vi avtalar inte bort rätten till vår kropp, vi lånar ut vår livmoder till en nära anhörig i nio månader, för att kunna hjälpa till med något av det största i livet, nämligen att ett barn föds. Som vi dessutom med största sannolikhet kommer att ha en livslång relation med, eftersom vi vill hjälpa en familjemedlem/nära anhörig. Varför ska vi dömas gång på gång till att vara personer som helt utan egen vilja skulle bli utnyttjade och tvingade till något vi inte vill, bara för att vi önskar bära någon annans barn?
Att det inte går att garantera att vi kvinnor inte utnyttjas är för oss en lat ursäkt för att slippa göra efterforskningar kring hur man i Sverige hade kunnat reglera surrogatmödraskap på ett bra sätt. Det finns ju redan andra alternativ till ofrivilligt barnlösa som redan är tillåtet, där man hade kunnat ställa samma fråga. Hur säkerhetsställer man till exempel att vi kvinnor inte känner oss tvingade till att donera vår livmoder, vid en livmodertransplantation? Vid en sådan transplantation får vi dessutom inte tillbaka vår livmoder för att kunna använda den igen, den är för evigt borta. Svaret på den frågan är; för att i detta avseende ses vi redan som självständiga individer som på egen hand kan fatta ett sådant stort beslut. Varför fortsätter då häxjakten på oss surrogatmödrar bara för att vi nu också vill låna ut vår livmoder?
Vi kan intyga att vi som kvinnor är kapabla att utan tvång och påtryckningar fatta våra egna självständiga beslut, inkluderat ett så stort beslut som att bära någon annans barn. Vi kan även vittna om att det finns fler kvinnor som vi. Vi är inte unika på något sätt. Vi har fler väninnor och andra bekanta som berättar att de kan tänka sig att hjälpa till om det bara vore reglerat i det svenska samhället.
Vi tycker det är förkastligt att man inte tittar närmare på hur man hade kunnat reglera surrogatmödraskap i Sverige, för vi och många andra kvinnor hade gärna ställt upp om möjligheten fanns, utan att känna oss som slavar!

Mariela Ferré Hofman
Madeleine Hansson

Om debattörerna:

  • Madeleine Hansson, Lund, 39 år, undersköterska
  • Mariela Ferré Hofman, Lund, 41, medicinsk sekreterare

LÄS MER: Mattias vill skaffa barn – med hjälp av surrogatmamma

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset