Jag har gång på gång sett hur människor delar falska nyheter på Facebook, hur väljare lätt luras av politikers talang att montera ner fakta för att sedan pussla ihop bitarna på ett sätt som passar deras budskap, skriver Kevin Torssell.
Jag har gång på gång sett hur människor delar falska nyheter på Facebook, hur väljare lätt luras av politikers talang att montera ner fakta för att sedan pussla ihop bitarna på ett sätt som passar deras budskap, skriver Kevin Torssell.

Svenskar förstår generellt inte hur viktigt det är med källkritik, tvärtom rent av. Vi tycks enträget benägna att låta oss luras, skriver Kevin Torssell.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

2018 rusar mot oss i en rasande fart och ännu ett valår är på ingång. Vi medborgare har nu den tunga uppgiften att informera oss om vad de olika partierna vill uppnå och med vilka medel. Vi tvingas därmed följa med i politikens värld innehållande partiledardebatter och debattartiklar. I och med det breda utbud av information vi utsätts för är det av yttersta vikt att kunna sortera fakta från fabel; vi behöver vara källkritiska. Tyvärr är Sveriges befolkning urusla på källkritik. Svenskar förstår generellt inte hur viktigt det är med källkritik, tvärtom rent av. Vi tycks enträget benägna att låta oss luras.

LÄS MER: Debatt: Om du som man känner vrede av att läsa detta – sök hjälp

Jag har gång på gång sett hur människor delar falska nyheter på Facebook, hur väljare lätt luras av politikers talang att montera ner fakta för att sedan pussla ihop bitarna på ett sätt som passar deras budskap och hur ifrågasättande av normer och idéer ses som en negativ egenskap. Kanske har ni liknande erfarenheter som jag, i sådana fall ber jag er att sprida dem. Folk behöver inse hur pass dåliga vi i Sverige är på källkritik. Låt mig få göra ett försök att övertyga er.
En omfångsrik studie gjord i Norra Europa vars syfte att kartlägga kunskap och utnyttjande av källkritiska metoder (Igno & Rantia 2016) visade att av sju nordeuropeiska länder så tryggade Sverige endast en 6:e plats, alltså, vi påvisade näst sämst kunskap och nyttjande av källkritik i hela norra Europa. Finland kom på första plats med Tyskland i hälarna på andraplatsen.

En annan studie som hade syftet att se hur omfattande källkritik nyttjades hos ungdomar som nyligen tagit studenten i östra mellansverige (Credula 2014) bekymrade sig med, tyvärr, endast ett ensiffrigt resultat. Där kunde vi se att under 10% av studenterna var källkritiska till något de läser på internet. Resten sväljer tydligen allt de läser utan att reflektera över om det är sant eller ej.

LÄS MER: Debatt: Därför är det farligt att #metoo-utpekade döms utan rättegång

Dessa siffror är av en dyster natur, för att uttrycka sig milt. Att Sverige har halkat så långt efter våra grannländer är inget annat än pinsamt. Vi har några av världens högsta skatter och har alla möjligheter i världen till en bra kunskapsskola. Även om vi limiterar oss till Skandinavien ligger vi illa till.
En dansk studie av liknande natur som ville tydliggöra arbetandet med källkritik i danska skolor (Blåøjet 2016) visade att 89% av eleverna påvisar en relevant medvetenhet gällande källkritiska metoder och när de kan implementeras. Jag har inte funnit någon svensk studie som mäter sig med de resultaten.

Känner ni er fortfarande inte övertygade om att svenskar är dåliga på källkritik? Vad sägs om detta: kan det faktum att ”källorna” jag refererat till i texten inte existerar bota den villfarelsen? Kan det faktum att ingen av de så kallade fakta jag refererat till är sanna banalisera den vanföreställningen? Kan att i princip alla ni som läste detta slukade all desinformation utan att ifrågasätta kredibiliteten vara tillräckligt för att övertyga er om att svenskar i dag är dåliga på källkritik? Jag hoppas det, för allas vår skull.

Kevin Torssell

Om debattören

  • 21 år
  • Bor i Sollentuna
  • Journalistikstudent

LÄS MER: Så här debatterar du i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om källkritik