Om jag jämför med övriga världen så är Sverige ett slutet och asocialt land när det gäller mänsklig kontakt, skriver debattören.
Om jag jämför med övriga världen så är Sverige ett slutet och asocialt land när det gäller mänsklig kontakt, skriver debattören.

Vi måste etablera en dejtingkultur i Sverige och bli bättre på det här med att dejta. Vi måste framförallt börja våga mer. Ha en lite mer lättsam inställning till detta med att ta kontakt med andra människor, skriver debattören.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I Sverige har vi ingen dejtingkultur. Det känns som att vi dejtar minst i hela Europa och samtidigt har vi en hög skilsmässostatistik. Svenskar är generellt introverta och inte de mest sociala som människor så det är på ett sätt inte så konstigt att vi inte dejtar så mycket. Vädret har säkerligen en stor del i detta. Mörkret och kylan skapar inte de bästa förutsättningarna för värme i en människa men vi kan inte enbart skylla på det.

I Sverige är man livrädd för att få ett nej, att tappa ansiktet. Det resulterar i att initiativen till att går fram och bjuda ut på dejt blir sällsynta, alldeles för sällsynta. Vi har sex och vi har relationer men vi dejtar inte. Vi har en dialog om sex och om relationer men dialogen om dejting faller mellan stolarna. 

LÄS MER:Debatt: Samtyckeslagen kommer inte minska antalet våldtäkter

Kvinnor klagar ofta på att män tar för få initiativ, att de är för passiva, att de är för fega eller för blyga. Män menar ofta på att svenska tjejer inte bjuder in till att ta kontakt, att man lätt får kalla handen och att dessa initiativ inte uppskattas. Vi är inte vana att ta kontakt med varandra. 

Om jag jämför med övriga världen så är Sverige ett slutet och asocialt land när det gäller mänsklig kontakt. Vi är dåliga på att säga hej fast vi känner igen varandra, på att se varandra i ögonen och på att le mot varandra, vilket är synd för alla dessa saker får en att må bra.

LÄS MER: Fi: Därför är feminismen en motkraft till nationalism

Utomlands dejtas det mycket mer. Folk är inte lika rädda för ett nej, att ta en chans. Att ta kontakt med andra människor ter sig mer naturligt, en del av livet.  Man är inte förpassad till krogen, festen, vännerna eller nätet för att träffa en dejt. Det kan ske när som helst och var som helst. I mataffären, på busshållplatsen eller på gatan. Det finns fler möjligheter och med dem mer spänning. Det blir roligare helt enkelt. Mer passion, romantik och skratt.

Vi måste förändra detta, vi måste börja dejta mer, etablera en dejtingkultur i Sverige och bli bättre på det här med att dejta. Vi måste framförallt börja våga mer. Ha en lite mer lättsam inställning till detta med att ta kontakt med andra människor Vi måste även dejta mer inom våra befintliga relationer, något som många av oss helt glömmer bort med tiden och det är oftast då det behövs som mest.

Om vi satsar på detta kommer vi le ännu mer, tycka att livet är ytterligare lite bättre och mer spännande och må bättre som människor oavsett om vi är singlar eller inte. Och den finns en god chans att detta kommer ha en positiv inverkan på skilsmässostatistiken också. 

Vivianne Treschow

Om debattören

Så här gör du för att debattera i Metro:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset