Undersökningar har visat att 16-åringar inte alls är mer omogna än 18-åringar, enligt Robert Zackrisson.
Undersökningar har visat att 16-åringar inte alls är mer omogna än 18-åringar, enligt Robert Zackrisson.

Sänkt rösträttsålder är vägen framåt för att öka det politiska deltagandet, skriver vänsterpartisten Robert Zackrisson.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I september kommer ett riksdagsval äga rum. Miljontals svenskar kommer få chansen att få påverka hur landet ska styras de kommande fyra åren. En viktig målgrupp som tyvärr exkluderas i den politiska debatten är ungdomar. Trots att unga människor sägs vara framtiden så får dessa inte samma chans att rösta i och med 18-årsgränsen vid valurnan. Detta blir smärtsamt uppenbart i en tid när genomsnittsåldern för politiskt förtroendevalda i kommunala nämnder blir allt högre enligt Statistiska Centralbyrån. Unga är helt enkelt underrepresenterade i politiken i takt med den skeva fördelningen av röstdeltagande.

Motargumentet är att en 16-åring inte anses mogen att rösta och att röstningen är förknippad med att bli myndig. Den första invändningen har motbevisats efter försök i Tyskland och Norge där makthavare har genomfört en sänkning på prov i lokala val. Resultatet blev inte en fördel för extrempartier som man tidigare trodde innan försöket genomfördes. Den andra invändningen kring myndigheten är en värdering beroende på vad som anses ”ligga rätt i tiden”. För hundra år sen var kvinnlig rösträtt helt otänkbart då kvinnor också i stort sett var  omyndiga och betraktades som oklara i sina politiska ståndpunkter. Idag vet vi bättre men fortfarande lever omyndighetsmentaliteten vidare i vem som anses berättigad att rösta.

LÄS MER: Debatt: (L): Ditt politiska engagemang behövs i dag, inte dagen efter valet

Att sänka rösträttsåldern är ett enkelt sätt att höja valdeltagandet. Detta gäller för nyblivna 16-åringar men även för blivande 18-åringar vars röstdebut skjuts upp i fyra år när bemärkelsedagen infaller efter valdagen. Kravet skulle också tvinga politiker att mer uppmärksamma ungdomars situation i samhället. Exempelvis skulle bostadsbristen med största sannolikhet prioriteras högre av makthavarna med tanke på hur unga slussas runt bland otrygga boenden eller ofrivilligt bor hemma längre hos föräldrarna. Även klimatfrågan rankas som en viktig fråga bland väljare i åldern 18-29 år enligt undersökningsföretaget Novus. Vad passar inte bättre med en generation vid valurnan som är mer pålästa och kunniga i hur vi ska säkra vår överlevnad på planeten?

LÄS MER: Debatt: Stäng inte ute de politiska debatterna från skolan

Nu är tiden mogen att ta nya steg för att utveckla den svenska demokratin. Sänkt rösträttsålder är vägen framåt för att öka det politiska deltagandet och rikta strålkastaren åt en stor samhällsgrupp. Ungdomar förtjänar att tas mer på allvar och få den plats de behöver i det politiska samtalet. Det är ju ändå kidsen som kommer ta över när dagens vuxna inte längre finns kvar på scenen. Ska vi fortsätta att hålla dem på avstånd utanför vallokalen eller ge dem ansvar att forma vår framtid?

Robert Zackrisson

Om debattören:

Namn: Robert Zackrisson
Ort: Vänersborg
Gör: Fritidspedagog på en låg- och mellanstadieskola. Politiskt aktiv i Vänsterpartiet.

 

Så här gör du för att debattera i Metro:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset