Jag tycker att det är varje vuxens ansvar att vara uppmärksam och vid misstanke fråga ungdomar om de haft sex mot ersättning, skriver Gabriella Kärnekull Wolfe.
Jag tycker att det är varje vuxens ansvar att vara uppmärksam och vid misstanke fråga ungdomar om de haft sex mot ersättning, skriver Gabriella Kärnekull Wolfe.

Jag har gått i skolan i tolv år och jag är ganska säker på att sex mot ersättning inte har nämnts vid ett enda tillfälle. Det är ett stort steg att berätta om något som ens kompisar mest skämtar om och vuxna aldrig pratar om, skriver Gabriella Kärnekull Wolfe.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag gick på en liten gymnasieskola med runt 400 elever. Bland oss fanns tre-fyra elever som någon gång sålt sex. Jag vet inte vilka de var, och förmodligen gör ingen annan det heller. På hundra gymnasieelever går det en ung människa som haft sex mot ersättning.

Hur många elever är det på din skola? Hur många personer är det bland dina Facebook-vänner? Och hur ofta pratar vi om det?

LÄS MER: DEBATT: Polischef: Jag känner skam över utvisningarna

Unga som haft sex mot ersättning lider ofta av psykisk ohälsa; de uppvisar symtom på PTS nästan dubbelt så ofta som sina jämnåriga. Trots det berättar färre än en tiondel om sin utsatthet för personal inom barn- och ungdomsvården. Enligt Ungdomsstyrelsens rapport “Se mig” från 2009 beskriver personal inom barn- och ungdomsvården att de sällan frågar ungdomar om de haft sex mot ersättning.

I längden kan den här rädslan för att fråga leda till att ungdomar fortsätter utnyttjas, och fortsätter må dåligt. Jag tycker att det är varje vuxens ansvar att vara uppmärksam och vid misstanke fråga ungdomar om de haft sex mot ersättning.

Enligt Ungdomsstyrelsens rapport har unga som haft sex mot ersättning blivit utsatta för sexuella övergrepp och använt droger i högre grad än jämnåriga. Det handlar om unga i utsatthet, och att köpa sex av dem innebär ett utnyttjande av den utsattheten. Trots det finns böter med i straffskalan för köp av sexuell handling av barn.

Förra året fälldes personer för köp av sexuell handling av barn vid fjorton tillfällen, men bara två av dessa dömdes till fängelse.

Står böter i proportion till utnyttjandet av utsatta barn?

LÄS MER: Vill du också nå ut till en miljonpublik? Läs här om hur du debatterar i Metro.

Vi måste prata med unga om sex mot ersättning. Jag har gått i skolan i tolv år och jag är ganska säker på att sex mot ersättning inte har nämnts vid ett enda tillfälle. Det är ett stort steg att berätta om något som ens kompisar mest skämtar om och vuxna aldrig pratar om. Vi kan göra det steget lite mindre genom att prata med unga om varför det inte är okej att köpa sex, vad man kan göra om någon erbjuder en ersättning för sex och vem man kan prata med om ens kompis är utsatt.

Kanske sitter du nu och funderar på vilka de där utsatta ungdomarna är på din skola, eller bland dina Facebook-vänner? Om det finns någon du är orolig för – fråga! Här är ytterligare tre förslag på åtgärder för att färre ungdomar ska utnyttjas mot ersättning, och för att de som gör det ska få det skydd och stöd som de behöver:

1. Gör det till en rutin att fråga ungdomar om de haft sex mot ersättning, hos elevhälsan, på ungdomsmottagningen och i barn- och ungdomspsykiatrin.

2. Prata om sex mot ersättning i skolan.

3. Höj minimistraffet för köp av sexuell handling av barn till en påföljd som står i proportion till det utnyttjande som handlingen innebär.

Gabriella Kärnekull Wolfe

Om debattören

  • 19 år
  • Bosatt i Stockholm
  • Nyexaminerad gymnasiestudent
  • Twitter: @wolfegabriella

LÄS MER: DEBATT: Jag är så jävla trött på att vi tittar bort när våra killkompisar går över gränsen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset