Logan Paul har över 15 miljoner följare på Youtube.
Logan Paul har över 15 miljoner följare på Youtube.

Men problemet är egentligen inte Logan Paul. Det är att du och jag inte har en susning om vem han är eller vad han gör, skriver Unga örnars ordförande Anders Österberg.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Året började turbulent för Logan Paul och internetvärlden. Vem är då Logan Paul? Den frågan ställde jag också mig. Och till ett antal andra vuxna. Ingen visste. Därefter frågade jag ett antal olika unga personer. De visste allt om honom. 15 miljoner prenumeranter på Youtube bland annat. Inför miljontals följare fick han för sig att filma en man som tagit livet av sig i den så kallade ”självmordsskogen” i Japan. Det räckte inte med att bara filma. Logan Paul och hans vänner skämtade och betedde sig olustigt vid den döda kroppen. En händelse som av förklarliga skäl skapat reaktioner.

De unga youtubekändisarna som dina barn troligen följer pressar sig att ständigt göra något extra för att bibehålla sin position i en digital och föränderlig värld. Ta steget längre. Vara uppseendeväckande och intressant. Exempelvis genom att filma självmord eller likt den svenska youtubern Pewdiepie dra antisemitiska ”skämt”.

Dagens barn och unga exponeras alltså för gränsöverskridande beteenden. Och huvudproblemet är egentligen inte Logan Paul. Utan snarare att du och jag inte har en susning om vem han är eller vad han gör. Den digitala eran utmanar oss på ett sätt som kräver aktiva vuxna, även i den digitala världen.

Vi vuxna ligger för långt efter. Trots att nästan 100 procent av alla vuxna använder internet visste ingen vuxen jag frågade vem Logan Paul var. Om vuxenvärlden fortsätter att vackla med den digitala närvaron riskerar uppseendeväckande beteenden att normaliseras. Vi kan inte utgå från att den yngre generationen nödvändigtvis vet vad som är okej eller inte. Det handlar om fostran, precis som i ”vanliga” livet.

LÄS MER: Debatt: Föräldrar – hjälp mig säkra barnens möjlighet att lyckas i framtiden

Men det går att göra annorlunda och rätt. Till skillnad från Logan Paul finns det personer som gör viktiga insatser, men som inte alls får samma spridning, eftersom de sällan har styrkan i den unga följarskaran. Kinesiske Chen Si är exempelvis en man som förebygger självmord och nyligen blev uppmärksammad i internationella medier som en kontrast till de som tänjer gränser och söker effekt. Chen Si patrullerar varje helg längs en bro där uppskattningsvis 2 000 personer tagit sitt liv sedan 2006 och utan Chen Si hade siffran varit betydligt högre. Om vi uppmärksammar Chen Sis handlingar och samtidigt problematiserar Logan Pauls så är vi ett steg på vägen.

Närvaro i den digitala sfären är inget ansvar vi kan lägga på exempelvis skolan eller fritidsgården. I stället är det upp till varje enskild vuxen och det är alltså vårt gemensamma ansvar. Det finns flera sätt att göra på men jag vill framför allt uppmärksamma följande:
• Var nyfiken och prata med barn och unga i din omgivning.
• Bli en digital nattvandrare, på samma sätt som det finns föräldrar på stan behöver det finnas föräldrar på internet. Surfa runt där barn och unga surfar runt. Kolla på samma filmer på Youtube och bekanta dig med innehållet hos olika stora youtubers.
• Folkbilda dig digitalt! Våga göra det som vi vuxna ofta uppmuntrar barn och unga till – fråga när du inte förstår!

När vi tillsammans samlas kring den gemensamma uppgiften att öka vuxennärvaron på internet så är vi inte bara ett steg på vägen, vi närmar oss då också målet. Ett tryggt internet för alla.

Anders Österberg, ordförande Unga örnar och riksdagsledamot (S)

Unga örnar

Unga örnar är en organisation där barn, unga och vuxna kämpar för barns rättigheter.
• Den bildades 1931 av Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU.
• Sedan 1933 är Unga örnar en fristående organisation. Den är religiöst och partipolitiskt obunden.

LÄS MER: Debatt: Skriv in samtycke i läroplanen

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset