Efter händelsen har Deborah drabbats av återkommande minnesförluster.
Efter händelsen har Deborah drabbats av återkommande minnesförluster.

Deborah Usher från Wales insjuknade plötsligt och fick föras till sjukhus akut. Hon hade drabbats av en förgiftning, orsakad av en tampong och låg i koma i en vecka. ”Jag kämpar fortfarande med att återkalla minnen”, säger hon.

Det var under julen 2011 som Deborah drabbades av en allvarlig förgiftning och fick kämpa för sitt liv. I en vecka låg hon i koma och efteråt mindes hon ingenting. När hon vaknade upp kunde hon inte längre gå och två månader efteråt började håret att falla av.

Deobrah hade mens när hon åkte in till sjukhuset och när tampongen hon hade använt, hade undersökts i ett labb, konstaterade läkarna att hon hade drabbats av toxiskt chocksyndrom – även kallat tampongsjuka

►LÄS MER: Linda lånade ut sin sminksvamp – smittades av bakterie: ”Huden kokade inombords”

Det tog henne två månader att lära sig gå igen. Efter händelsen har hon ständigt drabbats av minnesförluster och glömmer händelser, födelsedagar och julaftnar, bara några veckor efter att de inträffat. 

– Ända sedan jag vaknade upp ur koman för fyra år sedan kämpar jag med att återkalla minnen, allt som hänt innan jag hamnade i koma har jag glömt, det är fruktansvärt, säger hon till The Mirror

I år var första gången som hon mindes hennes son Joshuas födelsedag och nu hoppas hon komma ihåg julafton också.

– Jag vill slippa lita på foton och andras minnen, säger hon. 

►LÄS MER: Hon smittades av kompisens sminkborste – blev rullstolsburen

Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger till Metro att det är väldigt ovanligt att människor drabbas av toxiskt chocksyndrom i Sverige, en sjukdom som orsakas av ett gift som bakterien gula stafylokocker kan utsöndra. 

Bakterien finns i den vanliga bakteriefloran i huden och kan i sällsynta fall leda till en aggressiv infektion om den hamnar på fel ställe, som i ett sår eller i kvinnors underliv.

– Då orsakar de en immunologisk reaktion i kroppen som kan ge feber, hudutslag, illamående, kräkningar och i värsta fall det som kallas för chock. Det vill säga att man får en såpass stor reaktion att man tappar blodtryck, och har man inte tillräckligt god blodcirkulation kan de inre organen sluta att fungera, säger Erik Salaneck.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa