Beautifulpeople.com marknadsför sig som en sajt där bara snygga personer har tillträde.
Beautifulpeople.com marknadsför sig som en sajt där bara snygga personer har tillträde.

1,1 miljoner konton från sajten Beautiful People, som bara släpper in människor som anses vara snygga, har läckt. En stor samling privat information, som rör allt från sexuella preferenser till lösenord, säljs nu hackare emellan.

2011 kunde Metro berätta om dejtingsajten Beutifulpeople.com, som bara tillåter "vackra" människor som medlemmar. Sajten var redan då kontroversiell, särskilt efter att sajten 2011 tog bort 30 000 konton som inte ansågs tillhöra tillräckligt snygga personer. Medlemmar som vill dejta på sajten måste först godkännas av sajtens redan existerande medlemmar,  enbart baserat på deras utseende.

► LÄS MER: Dejtingsajt för snygga dumpar 30 000 medlemmar
 

I november 2015 utsattes dock sajten för en stor läcka, och en databas med kontoinformationen till 1,1 miljoner personer kom på fri fot. Enligt Forbes ska läckan innehålla så många som 15 miljoner privata meddelanden. Då påstod Beautifulpeople.com att läckan bara kom från en testserver som sedan stängdes, och att det inte var en särskilt seriös incident.

Det visade sig inte stämma. Detta enligt Troy Hunt, säkerhetsexpert och som driver webbsidan Haveibeenpwned.com, där människor kan se om deras information läckt. Hunt och Forbes dubbelkollade läckan, och kom fram till att det var möjligt att till exempel återställa lösenord med data från den.

Datan innehåller mycket personlig information. "Vackerhetsranking", födelsedatum, dryckesvanor, utbildningsnivå, epost, kön, hemort, inkomstnivå, ip-adress,jobbtitel, namn, lösenord, personliga beskrivningar och hur de har använt webbsidan. Informationen säljs nu online på den  svarta marknaden, för summor som ibland uppgår till flera tusen dollar.

Sedan Beautifulpeople.com lanserades har sajten fått mycket kritik för sin exkluderande natur. Bland annat sparkade sajten 5 000 medlemmar 2010 för att de gått upp i vikt under semestern.

För att se om du har drabbats kan du gå in på Haveibeenpwned.com. Där kan du också se om du drabbats av andra dataläckage.

► LÄS MER: Dejtingsajt: Svenska män snyggast i världen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset